Авторизация

Вісті з Полтави - Фонтан за мільйон доларів закрили до весни: підрядник пояснив чому між гранітними плитами з’явилися щілини


Вісті з Полтави - Фонтан за мільйон доларів закрили до весни: підрядник пояснив чому між гранітними плитами з’явилися щілини

Фонтан за мільйон доларів у Полтаві | Фото Миколи Лисогора

Коштовний водограй закрили на зимовий сезон. Директор фірми, яка будувала об’єкт, розповів, чому між гранітними плитами з’явилися зазори, а із чаш вибігає вода


Фонтан біля стадіону «Ворскла» закривають на зимовий сезон. 20 жовтня був останній день, коли він працював цього року. Завтра спеціалісти управління капбудівництва оглянуть об’єкт і передадуть його на баланс КП «Декоративні культури». Цього тижня з системи зіллють воду і фонтан законсервують. Далі місто може купити тент, щоби накрити його й захистити від снігу та дощів, або залишити просто неба. Знову водограй відкриють наступної весни на початку травня.



Фонтан офіційно відкрили до Дня міста 23 вересня. Майже місяць він радував містян струменями прохолодної води та різнокольоровими вогнями. Щоправда, в останні дні фільтри забилися листям, у чашах з’явилося сміття, а вода позеленіла.













Фільтри забиті листям

Краса — поняття суб’єктивне, комусь фонтан сподобався, комусь — ні. От що вразило всіх однаково — ціна споруди. Загальна кошторисна вартість фонтана разом з проектом і технаглядом складає 27,9 млн грн. Поки місто заплатило не всю суму. Договір з підрядною організацією продовжили до 31 грудня, тому остаточну суму виплат ми зможемо побачити під кінець року.



Фонтан хоч і новий, але візуально вже з’явився брак. Керівник підрядної організації ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СЕН» Олександр Юхименко пояснив причину такого вигляду.



Між гранітними блоками з’явилися зазори



На стиках між гранітними блоками фонтана з’явилися зазори. Вони виглядають як недоліки конструкції, що надалі може призвести до порушення монолітності фонтана.




Між гранітними блоками з’явилися зазори

Олександр Юхименко пояснив, що такі щілини утворилися через природний процес і переживати не потрібно:



— Між гранітними блоками ми поклали гідроізоляційний шнур на основі бентонітової глини. Коли на нього потрапляє волога, шнур розпухає, заповнює пустоти та видавлює герметик. Це сучасна технологія. Волога в будь-якому випадку буде туди потрапляти — це камінь, а не бетон. Таке відбувається у внутрішніх чашах, де з обох боків вода. Коли спустимо воду, ми знову вкриємо отвір герметиком.



Із фонтана вибігає вода



Ті, хто був біля фонтана, бачили, що з нього поступово витікає вода. Вода йде через чаші, а не через стінки у граніті.









— Вода переливається із верхньої чаші, бо забивався злив. Ми витягували із чаші листя, пакети, інше сміття. Коли фонтан передадуть на баланс «Декоративних культур», чисткою будуть займатися комунальники, — розповів Олександр Юхименко.



Однак, фонтан протікав із першого дня відкриття. Олександр пояснив, що його треба було здати до Дня міста, тому робітники поспішили й не встигли налагодити гідравліку. На фонтан встановлять додаткову засувку, змінять зливи й вода більше не буде витікати.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка