Авторизация

Вісті з Полтави - Для інвестицій у буріння важливо не змінювати верховодила — гендиректор «Полтавської газонафтової компанії» Віктор Гладун про умови розвитку галузі


Вісті з Полтави - Для інвестицій у буріння важливо не змінювати верховодила — гендиректор «Полтавської газонафтової компанії» Віктор Гладун про умови розвитку галузі

9 жовтня в Києві на П’ятому українському газовому форумі обговорили нову політику держави у сфері енергетики, задоволення Україною власних потреб у природному газі, інвестиції та чинники, які впливають на інвестиційну привабливість України в нафтогазовому сервісі. Чи реально досягти енергонезалежності?


За поточний рік видобуток природного газу СП «Полтавська газонафтова компанія» зріс майже на 60%. Генеральний директор ПГНК Віктор Гладун під час виступу на П’ятому українському газовому форумі розповів, які дії компанії стоять за зростанням.



— Ми працювали за трьома напрямами. Перший — доступ до фонду свердловин компаній із державним капіталом: НАК «Надра України», АТ «Укргазвидобування», ПАТ «Укрнафта». Другий — відновлення ліквідованих і законсервованих свердловин із нашого фонду. Третій напрям — відновлення програми буріння. За 2015–2017 роки ПГНК не забурила жодної свердловини, однак протягом останніх двох років ми виправилися, — поділився Віктор Гладун.



Видобуток ПГНК зі свердловин держкомпаній становив 20-30% щороку



Лише за 9 місяців 2019 року ПГНК збільшила видобуток вуглеводнів на 51%. Приріст видобутку природного газу склав 55% та становить 765 тис. кубометрів на добу. У липні-вересні компанія продемонструвала рекордний приріст видобутку нафти та конденсату. Це найбільший показник квартального та річного зростання видобутку ПГНК із 2013 року.



— Передусім, ми детально вивчили фонд свердловин у межах наших ліцензій, які належать до фонду компаній із державним капіталом. Це 90 свердловин у власності АТ «Укргазвидобування», НАК «Надра України» й ПАТ «Укрнафта». Ми запустили пілотний проєкт із НАК «Надра України», потім звернулися до УГВ та «Укрнафти», узяли свердловини в оренду, зробили ремонт і отримали притік газу, — розповів гендиректор ПГНК Віктор Гладун.




Генеральний директор СП «Полтавська газонафтова компанія» Віктор Гладун

Така система роботи вигідна обом сторонам: ПГНК бере на себе капітальні затрати та ризики, управляє процесом та контролює роботу, сплачує податки й ренту. Власник свердловини не зазнає втрат, натомість отримує додатковий прибуток.



У результаті компанія відновила 15 свердловин держпідприємств. У 2018 році видобуток ПГНК зі свердловин фонду держкомпаній становив 30% загального об’єму, у 2019 році показник сягне 20% через збільшення видобутку з власного фонду.



Робота з власним фондом свердловин призвела до зростання видобутку в півтора раза



ПГНК оновила програму капремонту своїх свердловин у грудні 2016 року. Для початку фахівці детально довивчили власний фонд та розробили програму інтенсифікації видобутку.



— У результаті програми капремонтів ми відновили 17 свердловин із власного фонду. За програмою інтенсифікації пробурили три бічні стовбури, — додав Віктор Гладун.



За словами гендиректора СП «Полтавська газонафтова компанія», це був найменш ризикований напрям з усіх трьох.



Великі зусилля компанія вклала в програму буріння нових свердловин. У 2018 році ПГНК пробурила на Єлизаветівському родовищі першу свердловину за кілька років, крім того, провели 3D-сейсмічне дослідження та інтерпретацію даних.



Результати від таких інвестицій ПГНК уже отримала: за 2018-2019 роки ввела в експлуатацію 4 нові свердловини. Нехворощанська ОТГ, на території якої компанія має ліцензію на користування надрами й видобуває газ, у 2018 році отримала від газовидобувної компанії 8,8 млн гривень ренти — 17% бюджету громади.




Друга панель присвячена питанням інвестицій та нових технологій в Український видобуток

Фундамент для подальшого розвитку галузі



Якщо держава не збереже умови, у яких зараз перебуває газовидобувна галузь, досягнення ПГНК і інших компаній під загрозою. Серед чинників, які впливають на стан галузі: стабільність фіскальної політики та мораторій на зростання рентних ставок, якісна підготовка ділянок для аукціонів, доступність та відкритість геологічних даних, лібералізація та дерегуляція газовидобутку, співпраця між державними і приватними підприємствами.



— Держава гарантувала протягом наступних 5 років незмінні рентні ставки в розмірі 12% і 6%. Важливо не змінювати правила для інвестицій у буріння, — зазначив Віктор Гладун.



Нагадаємо, нещодавно Прем’єр-міністр України Олександр Гончарук заявив, що уряд не планує переглядати умови оподаткування раніше досягнутих домовленостей та скасовувати стимулювальну ренту для видобутку газу з нових свердловин. Відповідну позицію підтримує й міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель.



Довідково: СП «Полтавська газонафтова компанія» — спільне українсько-британське підприємство, створене в 1994 році. СП ПГНК є одним із лідерів серед недержавних нафтогазовидобувних підприємств України. Сфера діяльності компанії — пошук, розвідка, видобуток і підготовка нафти та газу. Полтавська газонафтова компанія використовує найсучасніші технології та методи задля власного внеску в досягнення Україною енергетичної незалежності.


Катерина КРОЛЕВСЬКА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка