Авторизация

Вісті з Полтави - У Полтаві пішохідні переходи почали освітлювати LED-лампами та світловими вставками


Вісті з Полтави - У Полтаві пішохідні переходи почали освітлювати LED-лампами та світловими вставками

Нове освітлення між школами на вул. Кукоби, 10 | Фото Миколи Лисогора

Комунальники Полтави встановлюють додаткове освітлення на пішохідних переходах для безпеки дорожнього руху


У Полтаві на пішохідних переходах встановлюють опори з LED-світильниками. Це зроблено для того, щоби водій за кермом авто здалеку бачив перехід та самого пішохода. Систему освітлення, в першу чергу, встановлюють на пішохідних переходах біля шкіл. Також на пішохідних переходах монтують світлові вставки.



Металеві опори з LED-лампами



Згідно із даними системи ProZorro, підприємство електромереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» замовило проекти встановлення освітлення пішохідних переходів на таких вулицях:



Адреса
1
вул. Алмазная, 1
2
вул. Бiрюзова, 62
3
вул. Героїв Сталiнграду, 20
4
вул. Героїв Сталiнграду, 5
5
вул. Грушевського / вул. Цiолковского
6
вул. Зигiна / вул. Ватутiна
7
вул. Кукоби, 10
8
вул. Кукоби, 25
9
вул. Кучеренка, 1/16
10
вул. Лiдова, 8
11
вул. Мазепи, 53
12
вул. Пушкiна, 133
13
вул. Пушкiна, 27 / вул. Гоголя, 24
14
вул. Пушкiна, 31
15
вул. Сакко, 19-а
16
вул. Степного фронту, 25
17
вул. Чорновола, 3
18
вул. Шведська, 3
19
вул. Шевченка, 34

Освітлення встановлюється згідно з програмою «Безпечне місто». LED-освітлення має підвищити рівень безпеки на дорогах міста. Світлодіодні вогні економніші і яскравіші, ніж звичайні лампи.



Згідно з програмою, у 2019 році було заплановано встановити світлодіодне освітлення на 25 перехрестях. Влітку «Міськсвітло» закупило 5 тисяч ламп і 39 опор. Директор КП «Міськсвітло» Роман Кикоть говорить, що до кінця року планують завершити встановлення 19 систем освітлення, адреси яких опубліковані вище.



Проекти встановлення додаткового освітлення замовляли у ФОП Мурзи Яни Геннадіївни. Проект на встановлення системи освітлення робився по кожній вулиці окремо. Згідно з даним веб-порталу публічних коштів «Є-data», за кожен зроблений проект Яна Мурза отримала 8526 грн. Полтавці уже помітили, що опори систем освітлення встановлені хаотично. На одних вулицях опори зариті в землю і залиті бетоном, на інших — закріплені до тротуару виступаючими болтами. Також на різних вулицях відстань від опори до пішохідного переходу відрізняється.




Нове освітлення на вул. Лідова

Роман Кикоть розповів, що ціна опори зі світильником коливається в межах 30-32 тисяч гривень. Система ще остаточно не встановлена і може змінюватися:



— Система освітлення ще у незавершеному вигляді. Деякі елементи можуть змінюватися. Освітлення працює в тестовому режимі, бо на різних вулицях потрібне різне освітлення.



ВРД-вставки



В інших місцях встановлять вставки розмічальні дорожні. Це світильники, які доповнюють дорожню розмітку. Вони стійкі до пошкоджень. Вдень вони акумулюють сонячну енергію, а вночі освітлюють дорогу. Як повідомив Роман Кикоть, заплановано встановити такі вогні на 34 пішохідних переходах міста. Управління ЖКГ уже замовило встановлення такої системи на вул. Соборності (96 тис. грн), вул. Героїв АТО (55 тис. грн), вул. Шевченка (82 тис. грн). Виконувати роботи буде ТОВ «Безпека доріг».




ВРД-вставки

Нагадаємо, що Агенство місцевих доріг обладнало ВРД-ставками 60 пішохідних переходів на території області.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка