Авторизация

Вісті з Полтави - Посадовців «Укргазвидобування» підозрюють у привласненні коштів під час утилізації небезпечних відходів на Полтавщині


Вісті з Полтави - Посадовців «Укргазвидобування» підозрюють у привласненні коштів під час утилізації небезпечних відходів на Полтавщині


Посадовців «Укргазвидобування» та бізнесменів підозрюють у привласненні 15 млн грн, виділених на утилізації небезпечних відходів буріння на Полтавщині, яка насправді не проводилася


Упродовж останніх трьох років на Полтавщині діяла схема, яка дозволила посадовцям «Укргазвидобування» та бізнесменам привласнити кошти, виділені на утилізацію відходів від буріння. Правоохоронці припускають, що нафтовики заробили таким чином близько 15 млн грн і завдали шкоди екологічному стану регіону. Про це повідомили прес-служба Держбюро розслідувань, прес-центр СБУ та відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури України.



Правоохоронці встановили, що представники комерційної структури створили схему отримання неправомірної вигоди. Кошти привласнювали під час виконання договорів щодо утилізації відходів буріння у Полтавській області. Все це було за «погодженням» з менеджментом АТ «Укргазвидобування» та за бездіяльності посадовців органів Держекоінспекції України. Діяли вони упродовж 2017-2019 років. Орієнтовна сума збитків, завданих державі, становить 15 млн грн.












Було відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 2 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).



Оперативники задокументували, що фактично утилізація відходів буріння не проводили. Під час їх тимчасового зберігання не дотримувалися необхідних екологічних вимог, що призвело до забруднення навколишнього середовища. При вивезенні бурового шламу підміняли супровідні документи, тому на полігоні побутових відходів він зберігався як безпечна речовина і забруднював землю.



Під час розслідування провели лабораторні дослідження відібраних зразків бурового шламу. Профільна науково-дослідна установа показала, що відходи буріння належать до особливо небезпечних і потребують спеціальної процедури захоронення та утилізації. Таким чином, це створювало пряму загрозу життю та здоров’ю громадян.






Правоохоронці провели санкціоновані обшуки в офісних приміщеннях та помешканнях фігурантів справи у Києві, Полтаві, Дніпрі, Кременчуці. Звідти вилучили документацію та електронні носії інформації, які підтверджують проведення протиправної оборудки.



Наразі організатору схеми повідомили про підозру у вчиненні злочину. Це представник комерційної структури. Іншим фігурантам провадження планують оголосити підозри найближчим часом.



Триває досудове розслідування, яке проводить управління ДБР у м. Києві, під процесуальним керівництвом Генпрокуратури. Оперативний супровід здійснює ГУ КЗЕ Служби безпеки України та Департамент забезпечення діяльності, пов’язаної з небезпечними відходами, Національної поліції України.


Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка