Авторизация

Вісті з Полтави - Реалізація проекту «Вуличної арени» з «Бюджету участі» відкладається — в бюджеті немає коштів


Вісті з Полтави - Реалізація проекту «Вуличної арени» з «Бюджету участі» відкладається — в бюджеті немає коштів


Управління капітального будівництва скасувало тендер з облаштування мультифункціонального майданчика «Вулична арена» на Леваді


В мікрорайоні Левада, біля 37-ї школи, планують побудувати чи не найбільший у Полтаві спортмайданчик. Його реалізація має проходити в рамках проекту під назвою «Вулична арена», який виграв конкурс «Бюджет участі» у 2017 році. Мультифункціональний майданчик з баскетбольним, волейбольним полем, тенісними столами й місцем для гри у бадмінтон  мав з’явитися ще минулого року, але його досі немає.



Цього літа на місці, де планують побудувати комплекс, комунальники розчистили хащі. Мешканці району подумали, що роботи над майданчиком почнуться цього року. Однак, 6 серпня управління капбудівництва Полтавського міськвикокному скасувало відповідний тендер.




Територія майбутньої «Вуличної арени» у червні


Територія майбутньої «Вуличної арени» у липні

Автор проекту Сергій Нагорний, причину скасування бачить у політичних інтригах. Проект свого часу піарив Денис Поліщук, якого позбавила депутатського мандата теперішня влада міста. Ми не можемо стверджувати, що влада принципово не хоче реалізовувати проекти своїх політичних конкурентів. Однак є два факти, які свідчать про небажання будувати «Вуличну арену»: відмова переможця від тендера і відсутність коштів на реалізацію проекту.



Відмова переможця від тендера



Згідно з умовами конкурсу «Бюджету участі» проекти реалізовують на наступний рік після перемоги. «Вуличну арену» внесли до переліку проектів, які мають реалізувати у 2018 році. Управління капбудівництва замовило проект «Вуличної арени» у ТОВ «НДПВ «Полтавагропроект». Сам тендер на будівництво не оголошувався. Наступного року місто замовило коригування проекту, оскільки ціни за матеріали та роботу зросли.




Такою бачив «Вуличну арену» ініціатор проекту Сергій Нагорний

У липні цього року УКБ оголосило тендер на будівництво майданчика. На тендер подалося два підприємства: ТОВ «Будімперія 2017» і ТОВ «Добробуд-Інвест». Після аукціону їхні пропозиції були наступними:


ТОВ «Будімперія 2017» — 2 578 947 грн;
«Добробуд-Інвест» — 2 450 000 грн.

За результатами електронного аукціону, переможцем визначили ТОВ «Будімперія 2017». Попри вищу ціну, УКБ виставило критерії для переможця, де враховується гарантійне обслуговування та строки виконання. Ці показники у «Будімперії 2017» були вигіднішими за конкурента.



Але врешті, тендерний комітет відхилив обидві пропозиції. ТОВ «Добробуд-Інвест» отримало типову відмову фіктивних тендерів:


копії трудових книжок працівників складені російською мовою;
документи на працевлаштування надано не на всіх осіб;
учасник не надав документів, які б підтвердили, що він раніше будував спортивні майданчики.

Цікавіша поведінка ТОВ «Будімперія 2017». Після аукціону компанія просто не надала УКБ папери із новою договірною ціною. Підрядник прямо відмовився від тендера на 2,4 млн. Це при тому, що підрядника вільно можна назвати «своїм» — за останній рік від УКБ він отримав контрактів на 19 млн грн. Як з’ясувалося, причина відмови не у підряднику, а у самому тендері.



В бюджеті немає коштів на «Вуличну арену»



Хоча тендер і був оголошений, коштів на його реалізацію у бюджеті не було. Такий висновок ми зробили, проаналізувавши бюджет на 2019 рік та зміни до нього. Фінансове управління, яке перерозподіляє кошти між різними управлінням, не «перекинуло» УКБ грошей на «Вуличну арену». У квітневих змінах до бюджету на 2019 рік було закладено лише 100 тис. грн на виготовлення проекту спортивного майданчика.






Просте питання: для чого було оголошувати тендер на спортивний майданчик, якщо не було коштів і політичного бажання його будувати? Місто тільки втратило гроші, заплативши проектанту 179 тис. грн за нереалізований проект. Звісно, відмова від тендера не означає, що майданчика не буде. Можливо його колись і побудують. Та з кожним днем його вартість буде зростати.



Історія із «Вуличною ареною» ясно показала неповороткий механізм «Бюджету участі». Хороша ініціатива втрачає популярність, оскільки проекти застрягають в болоті між політичних інтриг і бюрократії. Для прикладу, міні-футбольне поле біля тієї ж 37-школи збудували за приватні кошти за декілька тижнів і на ньому уже грають діти.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?