Авторизация

Вісті з Полтави - На будівництві басейну в авіамістечку втретє змінився підрядник — завершення робіт оцінили у 106 мільйонів


Вісті з Полтави - На будівництві басейну в авіамістечку втретє змінився підрядник — завершення робіт оцінили у 106 мільйонів


Переданий області спорткомплекс в авіамістечку добудовуватиме четвертий підрядник — за 106 млн грн до кінця наступного літа


15 серпня Департамент будівництва, МіА та ЖКГ Полтавської ОДА підписав договір на продовження будівництва спортивно-видовищного комплексу на вулиці Петра Юрченка. Закінчувати зведення після трьох підрядників має четвертий — ТОВ «Марк Строй». Свою роботу воно оцінило у 106,1 млн грн. Про це «Полтавщині» стало відомо з порталу ProZorro.



Спорткомплекс в авіамістечку вже давно перетворився на довгобуд. За попереднім проектом зведення почали ще 12 років тому і за цей час воно встигло побувати у власності двох територіальних громад і та повернутися на баланс області. Упродовж цих років за будівництво бралися троє підрядників, які так і не довели справу до кінця. На все це витратили трохи більше 70 млн грн (враховуючи зміну курсу — близько $4 млн). Закінчувати роботи має четвертий.



Так, початок будівництва «заклало» ПП «Реал-Інвест», яке спромоглося лише встановити частину металевого каркасу і кинуло роботи. Після невдалої спроби передати недобудову у приватну власність, вона перейшла до Полтавської міськради. Та не стала звертатися до першого забудовника, й у кінці 2014 року знайшла свого — ПРМБО «Райагробуд»



Як з’ясувала тоді «Полтавщина», «Райагробуд» був наближений до родини мера. Так, ПРМБО «Райагробуд» був виконавцем робіт з будівництва соціального будинку на вул. Героїв Сталінграду, 8в, який насправді зводило ТОВ «Полтаваагроінвест». Останнім товариством на той час співволоділа Ірина Климко — падчерка Олександра Мамая.



З остаточним розподілом сил у міськраді після місцевих виборів 2015 року спорткомплекс отримав нового забудовника — дніпровське ТОВ «Майстер-Буд». Прямо пов’язати фірму з кимось ми не можемо, але, на той час, більшість у міськраді отримала фракція «БПП» на чолі з колишнім міським головою Андрієм Матковським. Той же, «за квотою», ввів Михайла Шевченка на посаду першого заступника мера, який відповідав за капітальне будівництво.



В той самий час «Майстер-Буд», який раніше працював лише у Дніпропетровській області, почав отримувати замовлення з Полтави. Так, упродовж травня 2016-го — серпня 2017-го, управління капбудівництва Полтавського міськвиконкому уклало з фірмою договорів на 137,6 млн грн. Друга, за величиною, після спорткомплексу, була реконструкція ДЮСШ № 3 з добудовою спортзалу. 



Минулого року влада у місті фактично знову змінилася. Нові керівники вирішили передати довгобуд назад області, яка і була першим ініціатором будівництва. Та теж не стала співпрацювати із «чужим» підрядником і знайшла свого — ТОВ «Марк Строй».



Олександр Мамай, ще бувши міським головою, називав цю компанію «підрядником від «Свободи». Ці слова екс-мера записані у протоколі 30-ї сесії Полтавської міськради 7-го скликання від 22 грудня 2017 року. «Марк Строй» тоді будувало Меморіал воїнів АТО на Алеї Героїв на Центральному міському кладовищі.




Олександр Мамай про пропозицію Вадима Ямщикова та підрядника від «Свободи»

«У цьому бюджеті пропозиція Ямщикова. Тому що ми завжди щось будуємо-будуємо, потім звертаємо увагу, що у нас коштів не вистачає і добавляємо-добавляємо. Ми почали будувати Меморіал пам’яті і слави на кладовищі по вул. Боженка. Один раз виділили кошти – мільйон з лишнім, другий раз виділили. Знову ще 200 тис. не вистачає. Є кошторис. Я не знаю хто будує. Будують їхні підрядники. Я принципово за те, хай підрядники будуть їхні, від «Свободи». Хто там будує, я не знаю. Знову 200 тис. не вистачає.»



Фірма дійсно мала не багато підрядів від міста — більше від області. Так, за даними ProZorro, на сьогодні обласний департамент будівництва та ЖКГ підписав із ТОВ «Марк Строй» 41 контракт, сума яких у 7 разів більша за суму 18 контрактів фірми із управлінням капбудівництва та управлінням ЖКГ Полтавського міськвиконкому.



Таким чином, можна зрозуміти, що подальше будівництво та вигляд спорткомплексу всі 12 років залежали від того, хто зараз при владі у Полтаві та області. Наразі карта випала «Марк Строю» і чи стане компанія тим, хто відкриє нарешті комплекс з басейнами, залежить не тільки від фінансування та швидкості підрядника, а й від зміни менеджерів у територіальних громадах.



За контрактом, ТОВ «Марк Строй» має закінчити роботи до початку осені 2020 року, а також надати 10-річну гарантію на будівлю з трьома басейнами, кафе, спа та хамамом.Підрядник також має право на передоплату у розмірі 30%, тобто 28,8 млн грн. Втім, за актуальним бюджетним розподілом, загалом у 2019 році він зможе отримати лише 8,6 млн грн. Решту — вже наступного року.


Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка