Авторизация

Вісті з Полтави - Будівництво інфраструктурних об’єктів та реалізація соціальних ініціатив — АТ «Укргазвидобування» продовжує співпрацю із сільрадами


Вісті з Полтави - Будівництво інфраструктурних об’єктів та реалізація соціальних ініціатив — АТ «Укргазвидобування» продовжує співпрацю із сільрадами


Розвиток газовидобувної галузі — шлях до якісних змін. Голова Плішивецької сільради Віталій Луценко розповів про перспективи співпраці з АТ «Украгазвидобування».


На території Плішивецької сільради розміщене Тимофіївське родовище, яке розробляє АТ «Укргазвидобування». Тож виробничі об’єкти підприємства — одна з основних альтернатив для працевлаштування місцевого населення. Для галузі — це працівники, а для села — робочі місця. 



— На даний час ми ведемо співпрацю з ГПУ «Полтавагазвидобування», мені дуже подобається, що вони відкривають нові вакансії і влаштовують наших місцевих жителів. Дуже багато молоді, та, що відучилась — влаштовуються, і у цьому році такі випадки були. Це приємно, що молодь тут влаштовується і тепер, звісно залишатиметься тут працювати. Співпраці з ГПУ «Полтавагазвидобування» у нас дуже багато, — зазначає Віталій Луценко.



Спільно реалізуються різного роду проекти. Співпраця із газовидобувними підприємствами — це можливість для громади планувати ініціативи наперед. 




Віталій Луценко

— У нас в селі була дуже велика проблема — відсутня питна вода. За три роки співпраці ми протягнули по всьому селу водопровід. Відновили понад 7 км і зараз роботи на стадії завершення, тобто буде ще 9 км. До кожного двору проведемо водопроводи. Часто ламаються артезіанські свердловини, то ГПУ «Полтавагазвидобування» допомагає нам їх відновлювати, бо вони мають кваліфікованих спеціалістів, — говорить пан Віталій.




Процес облаштування водогону

У минулому році в селі проведений ремонт доріг за рахунок ренти на загальну суму 800 тисяч. Від центру до школи прокладено 450 метрів суцільного асфальту.



— У нас усе під склом, все прозоро. Кожна людина бачить, хто чим займається. Ми використали 270 тис. грн на цей капітальний ремонт сільради. У минулому році за рахунок ренти ми провели ремонт школи та їдальні. Зробили стелю й освітлення, — розповідає голова села.




Нові дороги у селі

Більша рента — більші можливості, тому Плішивецька громада планує об’єднатись із сусідніми селами та створити ОТГ



Плішивецька сільрада наразі не входить до жодної об’єднаної територіальної громади, тому отримує 1% від рентних платежів — це приблизно 4 млн грн на рік. Об’єднання дозволить отримувати втричі більшу ренту від видобутку газу та газоконденсату на території села.



— Давно хотіли зробить, щоб у нас було ОТГ з адміністративним центром у Великих Будищах, бо там і населення більше, і видобуток теж, фінансів відповідно теж. Ми вже два, а то і більше років йдемо до цього. Нарешті, у цьому році люди переконались, що треба об’єднатися. Так як у нас буде 3%, а не 1%. І видобуток газу — це не лише рента, а й ПДФО. Так як «завод» у нас величенький, там працює велика кількість мешканців, то 60% ПДФО надходитиме до нашого бюджету, раніше ми їх не отримували. Хочеться створити таке невеличке «нафтогазопереробне ОТГ», — розповідає голова Плішивецької сільради Віталій Луценко.



У планах майбутньої громади створити власну пожежну частину. Сьогодні цю роль безкорисно виконує ГПУ «Полтавагазвидобування». Усе через відстань до міста Гадяч, де знаходиться найближча пожежна частина.



— Хочеться, щоб село розвивалось. Щоб були усі необхідні послуги у сільраді чи при ОТГ. Щоб людина не думала, що їй треба їхати для того, щоб отримати паспорт у бюро, чи за довідкою, а тут на місці все можна було зробити. Хотілось би, щоб і надалі у нас була така співпраця, — додає голова Плішивецької сільради Віталій Луценко.



Довідково: ГПУ «Полтавагазвидобування» — філія державної газовидобувної компанії АТ «Укргазвидобування», що забезпечує близько 75% від загального видобутку газу в Україні.


Рена ДАРСАНІЯ

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка