Авторизация

Вісті з Полтави - Реконструкція фонтана біля стадіону «Ворскла» за 26 млн грн: що вже встигли зробити(фото)


Вісті з Полтави - Реконструкція фонтана біля стадіону «Ворскла» за 26 млн грн: що вже встигли зробити(фото)


«Полтавщина» зафіксувала хід реконструкцію фонтана біля стадіону «Ворскла». Об’єкт планують відкрити через три місяці.


Біля стадіону «Ворскла» проводять реконструкцію фонтана. Сьогодні «Полтавщина» побувала на будівельному майданчику, аби з’ясувати, на якому етапі виконання робіт за три місяці від анонсованого відкриття.



Близько 13-ї години на місці ми знайшли тільки одного робітника, який запускав бетонозмішувач. Судячи з вигляду об’єкту, будівельники вже поклали гранітні блоки навколо чаші фонтана. Поки він не нагадує представлений на ескізі монументальний фонтан з кометою і бронзовою ковкою. По звершенню робіт фонтан буде одним із найдорожчих в Україні. Місто замовило будівництво водного об’єкта за 26,4 млн грн. При цьому загальна кошторисна вартість реконструкції, яка, зокрема, включає розробку проекту та технагляд, складає 27,9 млн грн.



Нагадаємо передісторію реконструкції фонтана. 




Фото з книги «Полтава. історико-архітектурний нарис» / Бабенко В.С., 2009 року

Фонтан в парку Незалежності останній раз працював у 2013 році. Потім за ним перестали доглядати й він перетворився на аварійний об’єкт. Вода в ньому застоялась, а металеві конструкції поіржавіли.



У 2017 році влада міста вирішила провести масштабну реконструкцію фонтана. Лише проект обійшовся у півмільйона гривень. Фонтан вирішили суттєво не міняти — просто додати більше деталей, які придадуть йому розкоші. Проектанти «Полтавагропроект» зберегли існуючу форму фонтана, замінивши гранітну плитку великими гранітними блоками. У центральній частині фонтана розміститься бронзова скульптура комети. Вночі струмені води та світло мають створити ілюзію комети, яка летить.




Загальна кошторисна вартість реконструкції фонтану біля стадіону «Ворскла» — 27,9 млн грн

Взимку цього року Управління капітального будівництва провело тендер на реконструкцію фонтана. Перемогу здобуло ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СЕН» з пропозицією 26,4 млн грн.



У березні територію навколо фонтана обгородили металевим парканом і почалися роботи. За чотири місяці будівельники зняли стару гранітну плитку і поставили гранітні блоки навколо фонтанної чаші. Також встановили струменеві форсунки для пуску води. Підрядник і чиновники поки не готові показати об’єкт і розповісти про виконану роботу. Фотографувати й знімати довелося через паркан. Заступник міського голови Андрій Лямін повідомив, що репортаж із будівництва можна буде зробити орієнтовно в серпні, коли на фонтан встановлять перші фігури.




Березень | Фото: sengroup.com.ua





Квітень








Травень


Липень

Відповідно до інформації з порталу публічних фінансів Є-data, станом на 1 липня, на реконструкцію фонтана з бюджету вже витратили 14,1 млн грн. Серед отримувачів коштів:


ТОВ «НДПВI Полтавагропроект» отримав 516,6 тис. грн за розробку проекту та авторський нагляд;
ФОП Цись Микола Миколайович — 35,5 тис. грн за виконання ескізного проекту;
Фiлiя ДП «Укрдержбудекспертиза» — 34,8 тис. грн за експертизу;
КП ПОР «Полтававодоканал» — 3 тис. грн за виготовлення технічних умов;
ПАТ «Полтаваобленерго» — 33 тис. грн за приєднання електроустаткування;
УКБ Полтавського мiськвиконкому — 98 тис. грн за технічний нагляд;
ТОВ «ВКФ «СЕН» — 13 млн 415 тис. грн за виконання будівельних робіт та матеріали.

Крім цього, сьогодні УКБ уклало договір на виготовлення проекту, щоби під’єднати фонтан до щитової обленерго та поставити камери відеонагляду.



За вартістю робіт полтавський фонтан може стати одним з найдорожчих в Україні. Для порівняння, фонтан «Перлина кохання» в Умані, що має у два рази більшу площу ніж полтавський (450 м²), коштував місту 26 млн грн. Полтавський фонтан можна назвати надмірно дорогим та несучасним.




«Сухий» фонтан на Розсошенцях за 3,5 млн грн

Влада міста визнала, що реконструкція радянських фонтанів занадто дорога і чиновники розглядають варіанти «сухих фонтанів». Такий фонтан не має зовнішньої чаші з водою і можна ходити прямо під струменями його води. В Розсошенцях такий фонтан є в мікрорайоні «Садовий». Його побудували за 3,5 млн грн. У блозі на інтернет-ресурсі «Зміст» полтавський забудовник Іван Окара зробив цікаве порівняння. За кошторис одного фонтана біля стадіону «Ворскла», місто могло поставити сухий фонтан в кожному спальному районі міста.



Однак, роботи уже перетнули екватор і відступати від грандіозного проекту пізно. Реконструкцію фонтана в парку Незалежності мають завершити у вересні й урочисто відкрити на День міста.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?