Авторизация

Вісті з Полтави - Запровадження e-квитка у Полтаві може зупинитися сквозь відмову влади встановити диференційований тариф на проїзд


Вісті з Полтави - Запровадження e-квитка у Полтаві може зупинитися сквозь відмову влади встановити диференційований тариф на проїзд


Плани обладнати транспорт Полтава валідаторами перенесли з травня на кінець року. Зупинити реалізацію проекту може стати відмова влади запровадити диференційований тариф


5 червня відбулося засідання виконавчого комітету Полтавської міськради. Серед інших питань депутати проголосували за зміну комісійної винагороди для дніпровського підприємства «Укр-Спец-Софт», яке виграло конкурс на впровадження у Полтаві автоматизованої системи оплати проїзду.



В умовах конкурсу було прописано, що учасник може запропонувати винагороду до 10% (частка, яку отримає підприємство від вартості однієї поїздки пасажира). Дніпровське підприємство запропонувало максимум. Юридичний відділ зробив висновок, що «до 10», значить менше 10. Тому запропонували встановити винагороду 9,99%. Члени виконкому проголосували за цю зміну та доручили заступнику міського голови Олексію Чепурку укласти договір з підприємством «Укр-Спец-Софт» від імені виконкому.



За словами Олексія Чепурка, це і був той «юридичний нюанс», через який не підписували договір раніше.



— Ми могли б і 10% залишити, просто перестрахувалися. Після сьогоднішнього виконкому можна підписувати договір. Я думаю інвестор буде на нас виходити уже завтра, а післязавтра підпише договір.



Керівник «Укр-Спец-Софт» Євген Кривенко пояснює, що причина не в зміні на 0,01% винагороди, а в додатках до договору. Підприємство обговорює з профільними відділами технічні та юридичні умови договору: питання обміну даними, етапів впровадження системи, впровадження нових правил оплати проїзду у громадському транспорті та ін.



— Технічно встановити валідатори не складно. Юридично важко це зробити. Потрібно затвердити зміни у правилах проїзду. Наприклад, що підтвердженням проїзду є не тільки друкований квиток, а оплати банківською карткою. Для пільговиків підтвердження пільги є наявність відповідного електронного квитка, а не пенсійного посвідчення, як було раніше. Місту потрібен час, щоби забезпечити пільговиків картками. Паралельно йде етап впровадження «Картки полтавця». Якщо ми не затверджуємо нові правила, то ми не зможемо в повній мірі використовувати систему АСОП. Всі елементи системи повинні бути законними, — розповів Євген Кривенко.




Євген Кривенко, керівник ПП «Укр-Спец-Софт»

За словами керівника «Укр-Спец-Софту», бюрократичний етап пройшов і уже починається провадження проекту:



— До кінця року весь комунальний транспорт можливо обладнати валідаторами. Ми можемо зробити це із запасом. Після підписання договору ми можемо це зробити протягом 3-4 місяців. Спочатку валідаторами обладнаємо комунальний транспорт, а потім автобуси приватних перевізників.



В свою чергу Олексій Чепурко повідомив, що запровадження «Картки полтавця» (пільгова карта для оплати послуг в аптеках, медзакладах, їдальнях, транспорті) не пов’язане із затримкою підписання договору.



— Карта полтавця — це інший проект. Вона має опосередковане відношення до запровадження електронного квитка. Коли ми запровадимо електронний квиток, то нам треба буде допомогти своїм пільговикам.




Заступник міського голови Полтави Олексій Чепурко

Також Олексій Чепурко повідомив, що запровадження електронного квитка залежить від збільшення вартості проїзду:



— Запровадження електронного квитка призведе до збільшення вартості проїзду. І я про це попереджав раніше. Реалізація цього квитка — це диференційований тариф. Готівкові кошти — платиш найбільше, електронним квитком — платиш трішки менше, картою полтавця — платиш ще менше. Якщо виконавчий комітет і політичні партії не приймуть рішення про запровадження диференційованого тарифу, ми зупинимо реалізацію електронного квитка в місті.



У свою чергу керівник «Укр-Спец-Софт» Євген Кривенко вже повідомляв, що запровадження системи не вимагає підвищення проїзду. Вартість проїзду впливає на строк повернення інвестицій. За ціною 2 грн в тролейбусі й 4 грн в автобусі та писався проект інвестиційного договору на 10 років. Вартість проїзду не влаштовує тільки перевізників.



Незрозумілого в історії із впровадження е-квитка у Полтаві вистачає. Підприємство і чиновники стверджують, що нічого особливого у затримці реалізації проекту немає. Взимку вони обіцяли запустити систему в травні. На дворі — червень, договір не підписаний, а плани обладнати тролейбуси перенесли на кінець року. Та й то, їм може завадити відмова підвищення вартості проїзду і встановлення диференційованого тарифу.



Довідково. На початку 2018 року влада Полтави запустила процес впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду. Реалізація проекту має стати революцією у сфері транспортних перевезень Полтави. У майбутньому в автобусах, маршрутках і тролейбусах мають зникнути кондуктори, автоматично фіксуватиметься кількість пасажирів і стане відомо скільки реально заробляють полтавські перевізники.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?