Авторизация

Вісті з Полтави - Про воду і сонце, туризм та інвесторів: на що покладає надії молода громада


Вісті з Полтави - Про воду і сонце, туризм та інвесторів: на що покладає надії молода громада

В ОТГ найбільше дбають про дітей

Закінчення будівництва дитячого садочку, реконструкція водогону, впровадження роздільного збору сміття та залучення інвесторів заради подальшого розвитку сіл — такі найближчі плани Великосорочинської ОТГ.


Наша громада утворилася більше двох років тому. Сьогодні за допомогою в.о. голови Великосорочинської ОТГ Надії Усатої окреслимо наші першочергові завдання.



Коли полетить «Ластівка»?



У Великих Сорочинцях — черга у дошкільний заклад. У селі проживає більше двох сотень дітей віком від народження до шести років. Стара будівля закладу та додаткова група «Ластівка» в приміщенні Великосорочинської школи проблему не вирішують.



Тому найважливіше завдання громади — добитися закінчення будівництва і введення в експлуатацію дитячого садочка «Ластівка». Один з корпусів дошкільного навчального закладу звели більше 10 років тому. Будівництво другої частини комплексу застопорилося. У 2017 році проект садочку пройшов конкурсний відбір та отримав фінансувався за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Загальна кошторисна вартість будівництва становила 21 млн грн. З них 4 млн грн — кошти сільської ради. Але у минулому році ТОВ «БК Центр-Буд» припинив будівництво через те, що фінансування припинилося. Облдержадміністрація від проблеми самоусунулася.




Недобудована «Ластівка»

— У садочку, що зводиться, потрібно у першу чергу закрити дах. Тому що недобудовану споруду кинули, по суті, напризволяще. Сьогодні ми стукаємо в усі двері, до журналістів, громадських діячів, депутатів всіх рівнів та влади, аби допомогли нашій «Ластівці», — говорить Надія Усата.



Без води — і не туди, і не сюди



Цивілізаційно важливе завдання сільської ради — продовження реконструкції місцевого водопроводу. Великосорочинський водогін — перший в Україні серед сільських водогонів. Закладали його у 1928 році.



— Водопровідні труби дуже старі. Їхню заміну ми вже почали. Нам допомагали із фінансуванням депутати обласної ради, місцеві підприємства. Але роботи потрібно продовжувати, — зауважує в.о. голови Великосорочинської ОТГ.




Водонапірна вежа у Великих Сорочинцях

Минулого року сільська рада закупила для комунального підприємства «Першоцвіт» шафи керування з насосами для безперебійної подачі води.



— На центральній водонапірній вежі стоїть обладнання, яке піднімає воду одразу в систему. Тобто вона ніде не застоюється, постійно перебуває в русі. Також ми можемо регулювати кількість піднятої води. Наприклад, влітку подавати її більше, а взимку — менше. Це зручно для мешканців. І це дозволяє нам утримувати високу якість артезіанської води, — підкреслює Надія Усата.



Сміттєва проблема і закон



Очільниця Великосорочинської ОТГ сподівається на виховання в односельцях екологічної культури. Ось-ось у громаді почнеться впровадження роздільного збору сміття.



— Ми закупили 28 сміттєвих баків на суму 196 тисяч гривень. Усі контейнери підписані: для якого конкретно сміття призначаються. Поки що вони знаходяться на зберіганні у нашому комунальному підприємстві. Коли вирішимо проблему із раціональним вивозом непотребу, розставимо їх на наших вулицях. Дуже хочеться, щоб у нас було всюди чисто й гарно. Сподіваюся, що наші мешканці усвідомлюють важливість роздільного збору сміття і власну відповідальність за порядок навколо. Лише в такому випадку наша ініціатива піде на користь усім, — зауважує Надія Іванівна.



Нагадаємо, з 1 січня 2018 року в Україні почав діяти закон «Про відходи», який зобов’язує всіх жителів, установи та організації сортувати сміття перед тим, як його викинути.



На шляху до туристичної Мекки



У Великих Сорочинцях і навколишніх селах — безліч цікавого. Історичні пам’ятки і природні красоти доступні у будь-яку пору року.



— Великі Сорочинці у першу чергу знають завдяки ярмарку, оспіваному Гоголем. А нам хочеться, щоб люди їздили до нас відпочивати, помандрувати нашими краями та музеями. Ми будемо робити все для того, щоб налагодити туристичний сервіс і отримувати за це кошти. Якщо людям сподобається у нас — вони повернуться знову, — підкреслює Надія Усата.




Історія — важлива туристична принада ОТГ

Сонячний проект



У Великосорочинської ОТГ є земля, непридатна для сільського господарства. Зате вона цікава інвесторам — підприємцям, які знають: і на цьому можна заробити.



— Поблизу території нашого ярмарку, на виїзді з села, є гора. Там навколо поля, тому сонця багато. Дуже раціонально було б облаштувати там сонячні панелі. Це екологічний вид бізнесу, це додаткові надходження до нашого бюджету. Тому плануємо залучити інвесторів, які цікавляться цією сферою, — зауважує Надія Усата.






Про те, що ідея керівника має право на майбутнє, говорить приклад іншої ОТГ Полтавщини, Нехворощанської. Там інвестор уже почав розробку «бізнесу на сонці», заручившись підтримкою місцевої влади.


Прес-служба Великосорочинської ОТГ

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка