Авторизация

Вісті з Полтави - У Полтаві встановлять пам’ятник Симону Петлюрі


Вісті з Полтави - У Полтаві встановлять пам’ятник Симону Петлюрі

Симон Петлюра

У Полтаві планують встановити пам’ятник Симону Петлюрі. Вже обрали кілька можливих локацій для реалізації проекту. Далі обласна державна адміністрація співпрацюватиме з міськрадою та проведе конкурсу.


У рамках вшанування пам’яті Симона Петлюри йому планують встановити пам’ятник у Полтаві. Для цього визначили 3 місця, які пов’язані з його діяльністю: 


Біля Полтавської державної аграрної академії. У цій будівлі раніше була духовна семінарія, де він навчався;
У районі ОЦЕВУМу. Тут раніше стояв будинок його батьків;
Навпроти кінотеатру «Візорія», це колишній кінотеатр «Колос». Петлюра, за архівними даними, проводив тут багато часу: ходив на театральні вистави, виступав з промовами. 

За словами в.о. голови Полтавської ОДА Романа Товстого, наш край має багато визначних особистостей, якими пишаємось: 



— Таким був і борець за незалежність України Симон Петлюра. І хоч окупант роками намагається розповідати про нього казки, у нас є достатньо згадок та документів з правдивими фактами. Тому ми повинні пам’ятати свою історію та передавати її наступним поколінням.




Роман Товстий

Члени оргкомітету зі вшанування пам’яті Симона Петлюри звернуться до Полтавської міської ради щодо погодження місця встановлення пам’ятника. Кожна локація історично обґрунтована. 



— Для початку потрібно оголосити конкурс, щоб місто виділило земельну ділянку. Також отримати містобудівні умови та обмеження на цю територію, визначити переможця, і тоді вже працювати з ним, — поділився директор Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ Полтавської ОДА Тимофій Голбан.




Тимофій Голбан

За словами головного архітектора області Ірини Особік, Полтавська міська рада може стати співзасновником конкурсу та виділити співфінансування на реалізацію проекту. Вона також поділилась баченням оргкомітету щодо образу скульптури:



— Пам’ятник буде або в повний зріст, або як жанрова міська скульптура. Найвідоміша світлина Петлюри — де він сидить на лаві. Проте її за основу брати не будемо, бо такий пам’ятник вже є у Вінниці. Треба шукати його старі фотографії — історики нам у цьому допоможуть, нададуть неоприлюднені знімки з архівів. Щоб ми змогли хоч приблизно відпрацювати питання образу. 




Ірина Особік

Начальник відділу інформації та використання документів Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт вважає встановлення пам’ятника важливим елементом виховання молоді:



— В усьому світі земляків, які зробили внесок у державне будівництво, вшановують належним чином. У Вінниці, Рівному встановили пам’ятники Симону Петлюрі. А чому ж Полтава, його батьківщина, не може? Вважаю, що у знаковий період ця людина очолювала державу. І саме на таких конкретних прикладах наших земляків треба навчати молодь. 




Тарас Пустовіт

Нагадаємо, 22 травня виповниться 140 років із дня народження українського державного, військового та політичного діяча, Голови Директорії, Головного отамана військ УНР Симона Петлюри. З цієї нагоди в Полтаві проведуть інформаційно-просвітницький тур «Полтавський період Симона Петлюри». Він включатиме такі заходи:


Відвідання місця садиби родини Петлюри, що на вулиці Зигіна, 20;
Покладання квітів до меморіальної дошки, що розташована на будівлі Аграрно-економічного коледжу ПДАА;
Екскурсію біля будинку, де народився патріарх Мстислав (Скрипник), племінник Петлюри;
Виступ гурту «Хорея Козацька» в Полтавському музичному училищі імені М.В. Лисенка.

Прес-служба Полтавської ОДА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка