Авторизация

Вісті з Полтави - Повний текст Меморандуму між депутатами та перевізниками — заради чого у Полтаві 5 днів тривав транспортний колапс


Вісті з Полтави - Повний текст Меморандуму між депутатами та перевізниками — заради чого у Полтаві 5 днів тривав транспортний колапс


Сьогодні голови 5-х фракцій підписали Меморандум із головою «Асоціації перевізників Полтавщини» Юрієм Лупаєнком щоб розблокувати пасажирські перевезення у Полтаві


Сьогодні перевізники домовилися із міською владою. Завтра після 5 днів простою на маршрути міста вийде приватний транспорт. До домовленостей дійшли наступним чином.



Спочатку голови фракції підписали Меморандум із «Асоціацією перевізників Полтавщини». Потім члени депутатської комісії проголосували за прийняття регуляторного акту підвищення вартості проїзду до 5 грн в автобусах та 3 грн в тролейбусах. Після завершення засідання депутатської комісії оперативно скликали членів виконкому, де одноголосно прийняли рішення про підвищення вартості проїзду.



Меморандум став чинником, який змінив початкову позицію фракції «СДП» — не голосувати за підвищення проїзду поки перевізники не покажуть свої розрахунки. В умовах відсутності депутатів «Батьківщини» і «Совісті України» саме голосу депутата від «СДП» Юрія Синяка не вистачало для результативного голосування за підняття ціни квитка. Після довгих перемовин та підписання Меморандуму, Юрій Синяк підтримав підняття тарифу.






Публікуємо повний текст Меморандуму:



Меморандум про взаєморозуміння між громадською організацією «Асоціація перевізників Полтавщини» та депутатськими фракціями у Полтавській міській раді та умов припинення страйку та відновлення пасажирських перевезень у м. Полтава.



Депутатські фракції політичних партій представлених у Полтавській міській раді за результатами чергових місцевих виборів 2015 року в особі голови фракції «Об’єднання Самопоміч» Сенчаковича Дмитра Ігоровича, голови фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Матковського Андрія Всеволодовича, голови фракції «Рідне місто» Нестулі Світлани Іванівни, голови фракції ВО «Свобода» Матвійчука Юліана Олександровича, голови фракції «Соціал-демократична партія» Синяка Юрія Олександровича та голови громадської організації «Асоціація перевізників Полтавщини» в особі Лупаєнка Юрія Георгійовича (далі — Сторони), в рамках взаємного бажання Сторін ліквідації транспортного колапсу, зупинення страйку перевізників та відновлення транспортних перевезень на території міста Полтава, домовилися про наступне:



Громадська організація «Асоціація перевізників Полтавщини» та всі її члени зобов’язуються виконувати основні вимоги громади міста, щодо якості надаваних послуг пасажирських перевезень, а саме:


Розпочати пасажирські перевезення в м. Полтава з 16 травня 2019 р., після прийняття проекту рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів у пасажирському транспорті м. Полтави», на засіданні профільної постійної депутатської комісії з питань містобудування, архітектури, розвитку міського господарства, транспорту, розвитку підприємницької діяльності розвитку міста, інвестицій, туризму 15.05.2019;
Неухильно дотримуватись правил дорожнього руху під час здійснення міських пасажирських перевезень;
Встановити на свої транспортні засоби GPS-модулі для можливості відстеження руху громадського транспорту;
В найкоротші терміни усувати зауваження, які виникнуть під час реалізації пунктів цього Меморандуму;
Транспортний засіб, який здійснює пасажирські перевезення на території м. Полтави повинен курсувати згідно з затвердженими у встановленому законом порядку графіком руху та картою маршруту;
Транспортний засіб має відповідати нормам санітарної безпеки, утримуватись і експлуатуватись у чистому вигляді. Усі транспортні засоби, які не відповідають цим вимогам, мають бути приведені у належний санітарний стан протягом тижня з моменту підписання Меморандуму, а у разі не можливості це зробити транспортний засіб повинен бути замінений на аналогічний, який відповідає санітарним вимогам;
Транспортний засіб повинен бути справним, мати відповідні результати та висновки технічного огляду, не нести видимої та прихованої загрози життю і здоров’ю пасажирів;
Водій та кондуктор транспортного засобу повинні мати охайний зовнішній вигляд;
Водій та кондуктор транспортного засобу зобов’язані бути привітними та ввічливими до кожного пасажира;
Водій повинен бути уважним до пасажирів та їхніх потреб (у межах його функціональних обов’язків);
Водій транспортного засобу не може користуватися мобільним телефоном чи курити, під час руху транспортного засобу на маршруті. Перелік правил і норм поведінки водіїв, що здійснюють перевезення в громадському транспорті, затверджений вимогами чинного законодавства;
Водію заборонено використовувати в транспортному засобі аудіо продукцію, яка дискредитує державу — Україну, місто — Полтаву, чи пропагандує ідеали агресора, використовувати в ефірі «блатний» жаргон, шансон.

Голови депутатських фракцій беруть на себе відповідальність взяти до уваги вимогу ГО «Асоціація перевізників Полтавщини» розпочати регуляторну процедуру, щодо приведення тарифів на перевезення пасажирів у пасажирському транспорті м. Полтави, до економічно обґрунтованих, у строк до 01 серпня 2019 року.



Прикінцеві положення:



Будь-які розбіжності між Сторонами, щодо тлумачення цього Меморандуму будуть вирішуватися Сторонами мирно, у рамках консультацій та чинного законодавства.



Кожна зі Сторін самостійно несе витрати по реалізації цього Меморандуму, якщо про інше не буде домовлено додатково.



Даний Меморандум може бути змінений за взаємною письмовою згодою Сторін.



Даний Меморандум набирає чинності з дати його підписання Сторонами.



Під Меморандумом підписалися Дмитро Сенчакович (Самопоміч), Юрій Синяк (СДП), Юліан Матвійчук (Свобода), Андрій Матковський (БПП «Солідарність»), Світлана Нестуля (Рідне місто).



Звернемо увагу на ключові моменти Меморандуму. Документи зобов’язує перевізників встановити на свій транспорт GPS-модулі. Депутати зобов’язуються до 1 серпня почати процедуру підняття тарифу.



Також відзначимо, що з початкової версії Меморандуму, яку демонстрували зранку, зник пункт-зобов’язання фракції «СДП», цитуємо: «не дискредитувати перевізників своїми заявами, статтями, публікаціями та налаштовувати мешканців м. Полтава проти перевізників, а також розглядати усі звернення в установленому законом порядку».



Заради чого полтавці 5 днів ходили пішки та давилися у тролейбусах?



Історія із зупинкою транспорту у місті мала два фінали. Перший — влада не поступається перевізникам і розриває з ними договори. Тут або прискорена реформа транспортної системи, або крах, протест і зміна влади. Другий — поступки перевізникам, що і було зроблено.



«Полтавщина» запитала секретаря міськради Олександра Шамоту та перевізників Юрія Лупаєнка і Михайла Костова, хто на їх думку пішов на поступки та які результати страйку.



Олександр Шамота:



— Ми вийшли з пропозицією Меморандуму, щоби дати можливість перезарядити відносини між Полтавською міською радою і перевізниками. Я вважаю, що це добрий крок, щоб вони зрозуміли, що як раніше не буде. СДП пішло на поступки, бо ми повинні були розблокувати складну ситуацію. Перевізники також пішли на поступки. З самого початку перевізники хотіли 6-8 грн, натомість вони отримали 5 грн. Також перевізники відмовилися від претензій на 5 млн грн компенсацій за пільговиків за грудень.



Михайло Костов:



— Це була взаємна домовленість. Ми пішли на поступки 5 грн, хоча хочемо ціну квитка 6 грн. Ну ми розуміємо, що в законній площині зробити це зараз не можна.



Юрій Лупаєнко:



— Якщо до першого серпня вони не розглянуть наші документи ми знову станемо. Якщо вони затягнуть процес підняття вартості проїзду — ми станемо. Всі пішли на поступки. Перевізники пішли. У нас були ще дві вимоги, ми від них відмовилися. Перша — економічно обґрунтований тариф, мінімально 6 грн. Друга — 5 млн грн компенсацій за перевезення пільговиків в грудні.



Нагадаємо, під час дискусій на тему підвищення вартості проїзду заступник міського голови Олексій Чепурко заявив, що у місті є єдиний перевізник, який працює в «білу» — це комунальний КП «Полтаваелектроавтотранс». Тому розрахунки, які перевізники надали для обґрунтування підвищення вартості проїзду, є апріорі такими, що неможливо підтвердити. А інших не буде, доки у Полтаві не буде запроваджено систему електронного квитка.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?