Авторизация

Вісті з Полтави - Раскалывай суди й правоохоронні органи звернуть увагу на схему з переоформлення земельних ділянок, яка популярна у агрорейдерів?


Вісті з Полтави - Раскалывай суди й правоохоронні органи звернуть увагу на схему з переоформлення земельних ділянок, яка популярна у агрорейдерів?


В одному з найбільших агрохолдингів України стверджують, що рейдерство в цьому секторі не зупинити без нормального функціонування правоохоронної системи. Адже безкарність дає «зелене світло» махінаторам і така ситуація загрожує всім сільгоспвиробникам Полтавщини.


Як працює схема з переоформленням земельних ділянок?



На Полтавщині час від часу з’являється інформація про конфлікти за земельні ділянки і врожаї. Агробізнес — приваблива і прибуткова справа в нашій області. Проте не всі готові вкладати кошти у виробництво, чесно вести справу, законно оформлювати права землекористування і сплачувати податки.



Рейдери в агросекторів використовують кілька схем для захоплення врожаю та землі. Ось одна з найпоширеніших.



Агрофірма, в якої хочуть забрати врожай, укладає договір з власником земельної ділянки. Вона обробляє поля, сіє продукцію. Коли ж приходить час збору врожаю, в реєстрі з’являються нові договори на підставних осіб, що вони — законні землекористувачі, адже договори агрофірми припинені за підробленими угодами. Ці люди приїздять і збирають все. Коли аграрій дізнається, що він вже не має права на користування земельною ділянкою та намагається оскаржити це через суд та правоохоронні органи — він вже програє у часі.



— Як правило, рейдерство планується заздалегідь, а всі кроки ретельно прораховуються, — розповідає голова ГО «Агро Безпека України» Сергій Пагер, — Тому аграрія часто застають зненацька, він не встигає зорієнтуватись.






Все це відбувається за фактично мовчазної згоди правоохоронних органів. У місцевих судах теж не поспішають з вирішенням таких спорів. Така свобода розв’язує руки рейдерам в агросекторі.



Подібна «техніка» вже використовувалася на кількох підприємствах Полтавщини. Колишній керівник від свого імені заднім числом розриває чинний договір оренди з підприємством та ставить штамп викраденою печаткою. Далі знаходить державного реєстратора, який погоджується зареєструвати додаткову угоду про розірвання договору і укладання нового, вже з фірмою цього ж директора.



Припинення договору оренди начебто відбулося 1-2 роки тому, але ж пайовик продовжував весь цей час отримувати грошову винагороду від підприємства. Один нюанс, така угода про припинення договору з попереднім орендарем реєструється за день до укладення договору з новим орендарем. При цьому, зазвичай, законний орендар земельної ділянки дізнається про зміни вже як приходить час збирати врожай.



Хто став жертвою подібної схеми на Полтавщині?



Серед прикладів підприємств, проти яких використовувалася подібна схема:


ТОВ «Валком Агроплюс» у Пирятинському районі;
«Агрофірма «Добробут» у Козельщинському районі (екс-керівник — депутат облради Олександр Коваленко);


Олександр Коваленко | Фото: latifundist.com
«Агрофірма ім. Довженка» у Шишацькому районі (екс-керівник — депутат облради Віктор Скочко);


Віктор Скочко | Фото: eucon.ua
ТОВ «Полтавазернопродукт» у Семенівському районі (екс-директор виробничного підрозділу Петро Сліпаченко).

Чи можна вирішити цю проблему через суди і правоохоронні органи?



Директор з юридичних питань агрохолдингу «Астарта-Київ» Лілія Тімакіна пояснює, що нині у них на сьогодні вже 180 справ по таких випадках у судах, відкриті кримінальні провадження:



— Півтора-два роки вже не працюють в наших агрофірмах ті керівники, а досі з’являються все нові і нові додаткові угоди задніми числами про розривання договорів оренди землі за їхніми підписами. Вони розуміють, що все це не карається і продовжують реєструвати такі підроблені документи.



За словами юриста, схема одна й та сама. Про такі розірвання вони дізнаються вже постфактум, з кадастру.




Лілія Тімакіна | Фото: latifundist.com

— Нікого не зупиняє те, що там наші посіви, вкладені кошти у вирощування врожаю, сплачені податки і гроші за оренду, — розповідає Лілія Тімакіна. — Правоохоронцям байдуже, поліція навіть не намагається це розслідувати. За півтора роки ніхто не спробував вилучити ці «додаткові угоди» і навіть не шукав їх.



Директор з юридичних питань агрохолдингу зазначає, що «Астарта-Київ» — один з найбільших платників податків у Полтавській області:



— Тут наші агрофірми офіційно, в білу, обробляють десятки тисяч гектарів землі, працюють цукрові заводи, тваринницькі ферми, побудований сучасний соєпереробний завод. Із сплачених нами податків фактично фінансуються державні органи і апарати, а ми не можемо добитися виконання ними своїх функцій.



За даними Всеукраїнської аграрної ради, за минулий рік зафіксовано близько 600 випадків рейдерських захоплень в аграрному секторі. Найчастіше вони відбувалися в період весняно-осінніх польових робіт.


ГО «Полтавщина Аграрна»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?