Авторизация

Вісті з Полтави - У семи будинках на вулицях Сортувальній та Разіна встановлять індивідуальне опалення


Вісті з Полтави - У семи будинках на вулицях Сортувальній та Разіна встановлять індивідуальне опалення


У Полтаві п’ять будинків залізничників матимуть газове опалення, два — електричне. До реконструкції системи «Укрзалізниця» не припинятиме опалювати будинки


Міська влада не встигне протягом 2019 року реконструювати систему опалення мешканцям будинків, які у 2005 році «Укрзалізниця» передала на баланс Полтави. Мова йде про 11 будинків: вул. Деповська, 2, 4, вул. Сортувальна, 13а, 15а, 19, 19а, 21, 31, 33, 33а та вул. Степана Разіна, 1.



Залізничники говорять, що не хочуть опалювати вже міські будинки і тривалий час чекають від Полтави побудови нової котельні. У зв’язку із цим у жовтні 2016 року 9 будинків залишились без опалення. І хоча наразі загрози припинення опалення будинків немає, міська влада рухається у напрямі індивідуального опалення мешканців 7 будинків.



На 19-й сесії Полтавської міськради 30 листопада 2018 року мешканка одного із цих будинків Наталія Чепіга повідомила про суть проблеми (наведемо стенографічний запис її виступу):



— Я прийшла, дорогі депутати та гості, від с. Новобудова. У 2016 році на сесії було розглянуто питання стосовно будівництва в с. Новобудова двох котелень. Тому що «Локомотивне депо Полтава» передало нас місту, як ви всі знаєте, і сказало нашій місцевій владі, що будуть вони нас опалювати, 9 будинків, до тих пір, поки не побудуються котельні. Але віз і нині там. У 2016 році дійсно, ось у нас всі протоколи є, це рішення піднімалося на сесії і було прийнято будівництво котельні в с. Новобудова, там, де вул. Деповська і вул. Сортувальна. Все це було доручено Годні. У той час, коли на проекти були винесені бюджетні гроші, інша команда домовлялася з «Локомотивним депо» і «Укрзалізницею» стосовно того, що, будь ласка, поопалюйте ще трохи, адже ми вже виділили бюджетні гроші на будівництво. Але так нічого й не вирішили. Як тільки домовилися — перестали все робити. Так ось хочеться запитати. Тут було написано, що все це контролюється управлінням. Так ось де контроль? У кінці 2016 року в бюджет були повернуті гроші, які виділялися на це, як невикористані. То ви скажіть мені, будь ласка, чому ніхто зроду не запитав: «Чому ці гроші не використали і де котельні, стосовно яких було прийнято рішення, що вони будуть побудовані у нас?». Далі. Вже у квітні 2018 року після завершення опалювального сезону було знову направлено листа не тільки у міську раду, але і в обласну. У зв’язку з тим, що йде реорганізація у «Локомотивному депо», вони більше нас не будуть опалювати. Але це, вибачте, сім’ї у 9-ти будинках. Навіть на вул. Деповській були відрізані труби опалення. Спасибі пану Борту, керівнику «Локомотивного депо», що він погодився ще поопалювати. Знову було піднято питання на комісії. І прийняли, що будемо будувати котельню. Але 19 жовтня, коли була чергова сесія, ці питання ніхто не розглядав. Так що ми чекаємо від вас відповіді. Я дуже сподівалася, що сьогоднішня сесія нарешті прийме рішення. Але я бачу, що не дають сесії відбутися. І що тепер вже наша Новобудова може залишитися без котелень, а люди — без тепла. Тому що на наступний рік вже такої організації як «Локомотивне депо», яке будуть реорганізовувати, вже не буде. І не буде нас опалювати і ніхто нас не пожаліє. Так що, будь ласка, рішення комісії, яке розглядалося в жовтні, щоб було на сесії прийнято стосовно будівництва котелень. Дякую.



Тоді секретар міськради Олександр Шамота публічно відповів жінці:



— Наталіє Василівно, хотів би окремо зазначити, що опалення у Ваших будинках у цьому році було подано вчасно у повному обсязі. І зараз ми не маємо тих проблем, які мали минулого року. Погоджуюсь з вами, що потрібно вирішувати цю проблему по-іншому. І ми плануємо наступного року це обов’язково зробити. Дякую.



Що таке це «по-іншому»?



Подробиці «Полтавщині» повідомив начальник управління капітального будівництва міськвиконкому Володимир Годня. 



— Поки серед будинків є два відомчі, ми не зможемо вкласти туди гроші. Є ще два старих будинки, які мають опалення. В семи будинках ми встановимо індивідуальне опалення. Із них у 2 будинках не можна опалювати газом, там буде Сергій Сінельнік (начальник управління ЖКГ. — Ред.) буде займатися електроопаленням. 5 + 2 — отримуємо 7 будинків з індивідуальним опаленням. Я подав запити «Полтавагазу» на надання техумов. Газовики взялися за 1,5 місяця запроектувати зовнішні мережі та стояки у квартирах. А далі Олексій Чепурко (заступник міського голови. — Ред.) вирішить, як допомагати людям на придбання певних матеріалів. Люди хочуть, щоб місто купило їм котли.



За словами Володимира Годні, у 2019 році роботу по газифікації будинків не зроблять, але є надія, що «Укрзалізниця» побачить, що місто вирішує проблему, тому не припинить опалювати ці будинки.



Нагадаємо, що в аналогічній ситуації опинились мешканці 109-го мікрорайону, яких відмовляється опалювати турбомеханічний завод.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка