Авторизация

Вісті з Полтави - У Мачухівській ОТГ відзначили День перемоги над нацизмом


Вісті з Полтави - У Мачухівській ОТГ відзначили День перемоги над нацизмом

Меморіал у Калашниках

Дощова погода не завадила жителям громади вшанувати пам’ять загиблих у Другій Світовій війні


Заходи з нагоди 74-ої річниці перемоги над нацизмом і Дня пам’яті та примирення провели в усіх куточках Мачухівської ОТГ. Планували провести урочисті мітинги біля військових меморіалів, але погода внесла свої корективи. Тому зібрання проходили у приміщеннях. І вже після урочистої частини жителі сіл виходили на покладання.



Голова Мачухівської ОТГ Валерій Білокінь завітав на всі заходи.




Молитва за мир

— Українські землі зазнали найбільшої руйнації під час Другої Світової війни. Немає родини, яку б не торкнулося горе. Перемога у війні стала можливою завдяки великим втратам та відчайдушному героїзму наших солдат. Тож зараз ми відзначаємо День пам’яті і примирення та День перемоги над нацизмом, згадуючи тих, хто не повернувся з війни, та тих, хто зумів вижити та завоювати перемогу. Дякуємо вам за мужність, стійкість та силу духу. Бажаю вам, наші любі ветерани, діти війни, учасники бойових дій та інші жителі громади, міцного здоров’я, добробуту та мирного блакитного неба, — зазначив Валерій Білокінь.




Валерій Білоконь вітає громаду з визначною датою




У Полузір’ї селяни зібралися у приміщенні будинку культури. Староста села Любов Шерстюк нагадала про долю, яка спіткали країну та Полузірську сільраду у Другій Світовій війні, та розповіла про роль України в тих подіях.



— Шановні учасники бойових дій та односельці! Щиро вітаю вас з річницею Дня перемоги над нацизмом. Цю дату відзначають у всьому світі, адже війна вирувала майже на всій планеті, несучи за собою смерть і горе. І лихоліття та руйнування найбільше викарбувалися на нашій землі. Українська нація взялася на боротьбу з ворогом у лавах Радянської армії, у повстанських загонах, у збройних силах країн антигітлерівської коаліції. І ми повинні шанувати захисників миру, борців за свободу проти нацистської зарази, — підкреслила Любов Миколаївна.




Відкриття заходу у Полузірї

У Судіївці люди також зібралися у будинку культури. На захід прийшли діти, дорослі, ветерани, а також учасники АТО. Говорили про значення перемоги у війнах, про героїв минулого та сьогодення.



— У підручниках історії пишуть про людей, які вирішували долі народів. Ми чуємо про Гітлера, про Сталіна, про командувачів армій. Друга Світова війна забрала десятки мільйонів життів простих людей, про яких не згадують підручники. Але ці люди не закликали до війни, до масових вбивств. Вони боронили свою землю від нацистської чуми. І тому пам’ять про них важлива. Як важливо знати імена співвітчизників, що сьогодні захищають наші кордони від підступного ворога, — наголосила староста Судіївки Надія Гудзенко.




Гості заходу у Судіївці

У Мачухівському будинку культури урочистий мітинг відкрила молитва за мир, яку проголосив отець Василь. А після привітань та урочистих промов, як у Полузір’ї, Судіївці так і в інших селах громади, поіменно згадали жителів сільради, які поклали життя у війні з нацистами.



Людно було і в Калашниківському будинку культури, куди завітали місцеві жителі, діти, представники бізнесу, духовенства та районної влади. Ветеранів у Калашниках вже не залишилося, але пам’ять про них жива. Про це свідчить охайна Алея слави, вічний вогонь і квіти на меморіалі, присвяченому солдатам Другої Світової війни.




Урочиста процесія у Плоскому

Найдовший шлях до покладання квітів подолали учасники мітингу в Плоскому. Вони зібралися на урочистості у місцевій школі, а по закінченні заходу організовано пройшлися до меморіалу декілька сотень метрів.



Мітингами та покладанням у Мачухівській громаді не обмежилися. Ввечері у будинках культури відбулися тематичні концерти з піснями, віршами, танцями та театральними номерами.


Прес-служба Мачухівської ОТГ

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка