Авторизация

Вісті з Полтави - Прокуратура буде оскаржувати вирок Октябрського райсуду, який виправдав обвинувачуваного у вбивстві та розчленуванні брата


Вісті з Полтави - Прокуратура буде оскаржувати вирок Октябрського райсуду, який виправдав обвинувачуваного у вбивстві та розчленуванні брата

Прокуратура Полтавської області | Фото: poltava.to

Прокуратура Полтавщини подає апеляцію щодо вироку Октябрського райсуду, який виправдав Ігора Кійка — обвинуваченого у вбивстві та розчленуванні брата 


2 травня прес-секретар прокуратури Полтавської області Катерина Хоменко повідомила, що правоохоронці будуть оскаржувати вирок Октябрського райсуду Полтави, який 1 квітня виправдав Ігоря Кійка — обвинуваченого у вбивстві та розчленуванні брата.



У грудні 2016 року прокуратура затвердила та направила до Октябрського районного суду обвинувальний акт щодо 43-річного Ігоря Кійка. Слідство тоді встановило, що у березні 2016 року обвинувачений убив свого рідного брата та розчленував його труп. Крім того, у матеріалах досудового розслідування міститься інформація про загадкове зникнення батьків Ігоря та Богдана Кійків.



У 2014 році Ігор Кійко сам звернувся до суду із заявою про зникнення батьків. Він зазначив, що на той момент проживав у квартирі зниклих батьків на вул. Героїв Сталінграду 14, к.2 та сплачував всі комунальні платежі. Хоча не мав жодних прав на квартиру, оскільки навіть прописаний за іншою адресою. Для збереження майна відсутніх з 2014 року батьків — Володимира та Тетяни Кійків, яким він доводиться сином та пасинком відповідно, над квартирою необхідно було встановити опіку. Саме тому він і звернувся до суду з такою заявою.




Зниклі безвісти Володимир та Тетяна Кійко, їх вбитий син Богдан Кійко

4 березня 2016 року, за версією слідства, Ігор Кійко вбив свого брата — Богдана Кійка. А з 3 по 6 березня розчленував його труп, запакував частини тіла в поліетиленові пакети та на своєму автомобілі Chevrolet Aveo поїхав до мосту між селом Макухівка та Полтавою і там скинув частини тіла загиблого в річку Коломак.



Проте на думку Октябрського райсуду, прокуратура не змогла довести вчинення вбивства Ігорем Кійком. Судді також не взяли до уваги:


Під час слідства у помешканні обвинуваченого знайшли кілька слідів крові. Правоохоронці вилучили з ванної кімнати штору, сифон з трубкою від рукомийника, змив речовини жовто-червоного кольору з-під ніжки умивальника на підлозі, частку плитки з плямами коричневого кольору, частину плінтусу білого кольору з плямами коричневого кольору над дверним проходом у коридорі. Але суд вважає, що ці сліди крові померлий міг залишити під час тритижневого перебування у квартирі.
Один із свідків — заступник начальника слідчого відділу — вказував, що під час обшуку помітив, що, можливо, короб у ванній кімнаті був перефарбований.
Також свідки, які були понятими під час обшуку, повідомили, що у квартирі були знайдені предмети схожі на кістки. При огляді цих предметів під мікроскопом експерт повідомила, що вони схожі на елементи кісткового мозку.
На кухні та в автомобілі обвинуваченого було вилучено волосся. Відповідно до висновків експерта щодо вилученого волосся — 3 випавших, 2 обірвані повільним рухом, а 4 — відокремлені гострим ріжучим предметом. Серед волосся, яке вилучили з ніжок столу кухні, — 3 вирваних, 2 випавших, 7 обірваних повільним рухом, 2 відокремлені гострим ріжучим предметом. На 1 волосині, вилученій з ніжок столу кухні є пошкодження, характерні для дії тупого твердого предмета. Але, на жаль, експертам не вдалося встановити, кому саме належать ці волосини. 
Ще один свідок — зведений брат Ігоря Кійка зазначив, що 8 березня 2016 року завітав до його помешкання, де раніше проживали батьки Ігоря. Того ж дня він зателефонував до ще одного свого брата — Богдана Кійка, але його телефон був вимкнений. Ігор Кійко розповів, що брат Богдан викрав у нього 1500 грн, через це Ігор «настучав» братові і той пішов з дому. В той час, коли свідок спілкувався з обвинуваченим, жінка та син обвинуваченого дивилися телевізор в кімнаті. Дивних слідів у квартирі свідок не помітив, але звернув увагу, що Ігор Кійко та його дружина жили в кімнаті, де раніше проживали зниклі безвісти батьки. Також свідок розповів, що покійний брат неодноразово засуджувався та часто перебував у місцях позбавлення волі, вживав наркотичні засоби та мав відкриту форму туберкульозу, але за характером був спокійний. Свідок звернув увагу суду і на те, що в листопаді 2014 року при загадкових обставинах зникли його батьки, які проживали з Ігорем Кійком. А загиблий Богдан Кійко вважав себе наступним власником квартири та збирав документи для спадкування.
Також суду надав покази свідок, який перебував в одній камері у слідчому ізоляторі з обвинувачуваним. Він розповів, що Ігор Кійко зізнався йому, що під час сварки та бійки убив свого брата, розчленував у ванній його труп, склав у сумки та викинув.

Але суд не прийняв до уваги вищезгадані свідчення.



Сам Ігор Кійко пояснював, що брата не вбивав. Загиблий Богдан Кійко є його зведеним братом, який приблизно 11-12 лютого 2016 року звільнився із місць позбавлення волі, де тривалий час відбував покарання та приїхав до квартири батьків, де був прописаний. За цією ж адресою проживав і Ігор Кійко з дружиною та малолітнім сином. Протягом першого тижня спільного проживання стосунки між ними були нормальні. Однак потім Богдан почав випивати, вів себе зухвало та водив додому невідомих осіб. На зауваження брата не реагував, у зв’язку з чим у них виникали сварки. Також Ігор Кійко зазначив, що Богдан Кійко страждав на відкриту форму туберкульозу, однак, при цьому дозволяв собі наближатися до його дитини.




Ігор Кійко

Крім того Ігор Кійко зазначав, що його первинні пояснення він надавав під впливом працівників поліції з очевидним порушенням права на захист. Погрози поліції він оцінював реально, адже в 1994 році його рідного брата катували та вбили у Рубіжанському відділі поліції Луганської області за сімейну сварку.



1 квітня 2019 року суд прийшов до висновку, що провину Ігоря Кійка слідство та прокуратура не довели. Тому судді виправдали обвинуваченого.



Зауважимо, що вирок міг бути оскаржений до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. Проте лише 2 травня у прокуратурі повідомили, що будуть подавати апеляцію.



Якщо дійсно Ігор Кійко не має стосунку до вбивства свого брата Богдана, тоді протягом більше 3 років на свободі перебуває людина, яка вбила, розчленувала труп та викинула частини тіла у річку. До того ж, зазначимо, що безвісти зниклих батьків Ігоря та Богдана Кійків досі не знайшли і їх доля невідома. 


Дар’я ЛЕБЕДЄВА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка