Авторизация

Вісті з Полтави - Полтавська міська рада звернеться до Кабміну з приводу безоплатної передачі землі ОСББ


Вісті з Полтави - Полтавська міська рада звернеться до Кабміну з приводу безоплатної передачі землі ОСББ


Попри законодавчі зміни ОСББ не мають змоги безоплатно отримати земельну ділянку, за яку доводиться сплачувати оренду


На наступне засідання Полтавської міськради на розгляд депутатів винесуть проект рішення про звернення ради до Кабінету Міністрів України щодо затвердження порядку безоплатної передачі земельних ділянок ОСББ.






Необхідність такого звернення «Полтавщині» прокоментував депутат міської ради та голова депкомісії з питань містобудування та архітектури Дмитро Сенчакович:



— У 2016 році були прийняті зміни до Земельного кодексу. Зміни передбачають безоплатну передача ділянок ОСББ. І Кабмін був зобов’язаний розробити процедуру передачі цих ділянок, але до цих пір ніхто таку процедуру не розробив. Це призвело до того, що ОСББ не можуть безоплатно отримати земельні ділянки. Тому хочемо від імені Полтавської міськради стимулювати Кабмін, адже встановлені терміни давно минули.



За словами депутата, зараз забудовник спочатку бере земельну ділянку в оренду, а після здачі будинку в експлуатацію — передає земельну оренду на ОСББ. Хоча згідно із Земельним кодексом така передача має бути безоплатною.




Дмитро Сенчакович

Дмитро Сенчакович також пояснив причини конфліктів, які були пов’язані із списанням з балансу ЖЕКа будинків, у яких створили ОСББ:



— Свого часу міська рада допустила велику помилку. Є постанова Кабміну № 301, згідно з якою будинки повинні списуватися з балансу ЖЕКу і передаватися разом із техдокументацією в ОСББ. Вони спробували списати будинки по цій постанові і отримали велике податкове навантаження. Воно виникло у зв’язку із тим, що згідно із ЗУ «Про приватизацію житлового фонду» після приватизації квартири — вона повинна бути списаною з балансу ЖЕКу. Цього ніхто не зробив. Друга помилка: раніше був тільки бухгалтерський облік, а зараз є і податковий. Коли останній з’явився у Полтавській міськраді, то усі абсолютно будинки залишились на балансі ЖЕКу, а в податковому — жоден. Після цього виникає податкове навантаження на різницю в даних обліках. Тому спільно з ДФС було напрацьовано спільне тлумачення, що будинки передаються, але формулювання у проекті рішення таке, що «передаються ОСББ без переходу права власності». Це тлумачиться як вже втрачене ЖЕКом право власності на користь ОСББ. Тому що право власності виникло в момент приватизації квартири.



Нагадаємо, що у 2013 році Полтава посідала передостаннє місце в Україні за кількістю ОСББ. У 2016 році ОСББ складали тільки 5% від загальної кількості будинків у Полтаві.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?