Авторизация

Вісті з Полтави - Департамент будівництва ПОДА завершив перший етап конкурсу на розробку скульптури Леву Вайнгорту в Полтаві


Вісті з Полтави - Департамент будівництва ПОДА завершив перший етап конкурсу на розробку скульптури Леву Вайнгорту в Полтаві


Учора у приміщенні Полтавської обласної бібліотеки імені Івана Котляревського нагородили учасників конкурсу на створення скульптури Леву Вайнгорту. Заступник директора Департаменту будівництва, МіА та ЖКГ ПОДА Ірина Особік назвала переможця, який і буде працювати над фігурою.


Учора завершився перший етап конкурсу на розробку скульптури Леву Вайнгорту. Заступник директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ ПОДА, Ірина Особік разом із донькою Лева Семеновича Тетяною Шульгіною вручили грамоти та грошові винагороди учасникам конкурсу. 



— Цей етап завершився — це перший крок до того, щоб встановити пам’ятник Леву Вайнгорту у Полтаві. Він тривав довго, адже вирішувалися і юридичні, й організаційні питання. Другий етап — це вже безпосередньо проектування скульптури. Це співпраця з переможцем та консультації з родиною Лева Вайнгорта. Основне та вирішальне слово має бути за ними, — розповідає Ірина Особік.




Ірина Особік

Конкурс закритий, було 3 учасники: Володимир Биков, Олександр Олешко та Дмитро Коршунов. До участі їх рекомендували творчі спілки. Кожен з учасників мав своє бачення скульптури. 



Наприклад, Володимир Биков, коли був на магістратурі на архітектурному факультеті, вчився у Лева Вайнгорта. Тому концепцію будував на спогадах про вчителя, який гуляє осіннім містом. Олександр Олешко зробив фігуру Лева Вайнгорта на фоні ескізу центральної круглої площі. А Дмитро Коршунов максимально спростив скульптуру: показав Лева Вайнгорта через звичний робочий день із аркушами з кресленнями.




Дмитро Коршунов

Останній і став переможцем. Над роботою працював разом із архітектором Артуром Арояном. Головним аспектом у виготовленні скульптури було поєднання її з відкритою площею, «Територією Майдану». За словами Дмитра Коршунова, на роботу витратили місяць.




Концепт скульптури, який переміг

— Ми обрали концепцію через документальні та репортажні фотографії Лева Вайнгорта. Тому зобразили його максимально просто, — говорить Дмитро Коршунов.



За проектом до фігури додали лавку, щоб можна було присісти та ліхтар, який освічуватиме скульптуру ввечері. 



— Нашою метою було створити фігуру наближеною до людського зросту, щоб полтавці та гості міста могли підходити до нього та фотографуватися. Ми зробили це для того, що показати, що Лев Вайнгорт був людиною. Людиною, яка на своїй посаді зберегла обличчя Полтави, — розповідає архітектор Артур Ароян.




Артур Ароян

Ідея встановлення скульптури полтавському архітектору у місті належить директору Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ ПОДА Тимофію Голбану. У соціальних мережах проводили опитування полтавців з цього приводу. А також зустрічі з онучкою Лева Вайнгорта для обговорення організаційних питань. 




Тимофій Голбан

— Встановлення скульптури Леву Вайнгорту — це створення ще однієї туристичної локації у нашому місті. Її встановлять біля будівлі нашого Департаменту. Тут Лев Семенович працював головним архітектором області, певний час він займав і цю посаду, — розповідає Тимофій Голбан.



«Батька ми майже не бачили»



На нагородженні донька полтавського архітектора Тетяна Шульгіна розповіла, що через напружену роботу вона разом із братом та сестрою майже не бачили батька. Щоб зустрітися з ним вони йшли в архітектурне управління в обідню перерву.




Тетяна Шульгіна разом з чоловіком

— В основному ми не бачили батька. Ми вже лягали спати, а його ще не було. Це були роки сильної напруженої роботи. Тривала відбудова і проводилися суботники всього міста, — розповідає Тетяна Шульгіна. 



«Ми живемо у місті Лева Вайнгорта»



Лев Вайнгорт працював головним архітектором Полтави з 1939 року і до 1970-го. Протягом цього часу він відбудовував повоєнне місто.




Оксана Бєлявська

— Від Лева Вайнгорта залежало в якому вигляді ми матимемо Полтаву. Той історичний центр який ми цінуємо — це все ми маємо завдяки титанічним зусиллям Лева Вайнгорта, — стверджує архітектор, член правління ГО «Save Poltava» Оксана Бєлявська.




Борис Тристанов

За словами історика та упорядника книги «Провінційний архітектор» Бориса Тристанова постать Лева Вайнгорта першою заслуговує вшанування пам’яті.



— Я казав, і повторюю — ми живемо у Полтаві Лева Вайнгорта. Завдячуючи його таланту, організаторським здібностям, тим, що він об’єднав когорту післявоєнних архітекторів — Полтава відбудована такою, якою була до війни.


Прес-служба Полтавської ОДА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?