Авторизация

Вісті з Полтави - Полтавська ОДА надаватиме мікрокредити для фермерів


Вісті з Полтави - Полтавська ОДА надаватиме мікрокредити для фермерів

Під час однієї з зустрічей з аграріями

На Полтавщині надаватимуть мікрокредити малим фермерам, сільським кооперативам та ФОПам. Цей проект новий для нашої області. Такий досвід перейняли від колег з Львівщини. 


Ідея мікрокредитів виникла у Полтавській ОДА після постійних зустрічей з фермерами. В.о. голови ПОДА Роман Товстий разом із директором Департаменту агропромислового розвитку Сергієм Фроловим щороку виїжджають до них, щоб побачити реальний стан справ. За словами Романа Товстого, такі зустрічі показують дійсні проблеми господарств.



— Після таких зустрічей ми маємо реальну картину по нашим аграрним підприємствам. Є конкретні проблеми, ми їх вирішуємо. Так розробили програму по підтримці бджільництва, побачили можливості для розвитку равликового господарства в нашій області. Зараз активізували проект по мікрокредитам, — розповідає Роман Товстий.




Роман Товстий

Мікрокредити — новий механізм для Полтавщини, проте не новий для України. Він активно та успішно працює у Львівській області. 



Напрямок мікрокредитування входить до Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками до 2020-го. Долучитися до неї можуть особисті селянські господарства (господарства, які ведуться членами сім’ї), фермерські господарства, з оборотом до 10 млн грн у рік. Здебільшого це власники до 500 гектар землі. А також — учасники АТО та переселенці, які займаються сільськогосподарським виробництвом.




Сергій Фролов

— Фермери частого говорять, що банки не надають кредити малим господарствам. Що робити в такі ситуації? Розвивати фермерство бажання завжди є, а можливостей не вистачає. Тому ми розробили можливість розвиватися молодим фермерам, — стверджує директор Департаменту агропромислового розвитку Сергій Фролов.



Хто може отримати мікрокредит? 



Отримати мікрокредит можуть малі фермери, сільські кооперативи та ФОПи, які самі працюють у сільськогосподарському виробництві. Якщо ви не відноситеся до вищеназваних, але все рівно хочете розвивати сільське господарство, потрібно зареєструвати фермерське господарство. Головне, щоб його діяльність відповідала правовим нормам та критеріям програми. 



Подай бізнес-проект — отримай мікрокредит 



Щоб отримати мікрокредит потрібно подати власний бізнес-проект. Документи подають до Фонду підтримки індивідуального виробництва на селі. Він знаходиться у будівлі по вулиці Міщенка, 2 на 5 поверсі у кімнатах 84, 85. 



Необхідний перелік та приклад заяви на участь у програмі можна знайти на сайті Департаменту агропромислового розвитку: заява, перелік документів на отримання фінансової підтримки. Після подачі відповідних документів до Фонду, їх розглядає профільна комісія. 



У комісію входять представники Департаменту агропромислового розвитку, податкової служби, юстиції, агро-підприємці. Вони перевіряють чи є у фермера чи господарства заборгованість, чи відповідає його діяльність нормам. А також, аналізуючи бізнес-проект, визначають на який напрямок фермер хоче спрямувати кошти та наскільки це буде ефективно. 



Після розгляду бізнес-проекту комісією, Фонд супроводжує подальше укладання договорів. 



Подавати власні бізнес-проекти можна протягом року. У залежності від кількості бажаючих формуватиметься сума кредитів. Якщо ж коштів з обласного бюджету не вистачить на всіх охочих, Департамент вноситиме зміни до програми, або переноситиме проекти на наступний рік. 



На які напрямки можна отримати кредит? 



Мікрокредит надається фермерам, які працюють у кількох напрямках:


Розвиток тваринництва;
Розвиток садівництва та ягідівництва;
Розвиток нішевих культур (наприклад чечевиця, нут).

Новостворені господарства можуть отримати підтримку на будь-який з напрямків. Така пропозиція діє, щоб фермери «стали на ноги». Завдяки кредиту фермер може вирощувати і соняшник, і кукурудзу, і сою. Але такі преференції діють тільки протягом трьох років.



На скільки років надається кредит?



Мікрокредит надається на строк до 5 років. У перший рік фермер «закриває» тільки відсотки. Саме «тіло» кредиту він сплачує на другий рік. Таку можливість передбачили, щоб фермер міг нормально працювати та розвивати власний бізнес. Сам кредит виплачується під 3% річних.


Прес-служба Полтавської ОДА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка