Авторизация

Вісті з Полтави - Жінки у газовидобувній сфері розповіли про свою роботу


Вісті з Полтави - Жінки у газовидобувній сфері розповіли про свою роботу


Ми звикли бачити в нафтогазовидобувній галузі виключно чоловіків. Тому в уяві більшості сформувалося чітке переконання: мовляв сфера нафти й газу — не для жінок. Проте чи дійсно це так?


Насправді, в нафтогазовій справі фахівці-жінки так само затребувані, як і чоловіки. Багато спеціалісток працюють економістами, бухгалтерами, екологами, геологами в газовидобувних компаніях. І це не повний список професій, де успішно реалізують себе жінки.



Жінка з династії геофізиків



Антоніна Касьян — визнаний у галузі спеціаліст, працює головним геофізиком у компанії ТОВ «Енерго-сервісна компанія «ЕСКО-ПІВНІЧ»» (Burisma Group). Скромна, та має багато досягнень в обраній професії.



Народилася Антоніна Олександрівна в родині геофізиків. Тож, жартує жінка, її шлях був визначений одразу.



— Професію обрала не випадково: в нашій родині династія фахівців. Мої батьки та сестра — геофізики. Спостерігала на власні очі як вони працюють. Це була суміш романтики та досвіду рідних, тому навіть без особливого впливу я обрала цей фах. Мій син також обрав цей напрям освіти і наразі працює у нафтогазовидобувній галузі.




Антоніна Касьян

Спеціальність «Геофізичні методи досліджень, пошук та розвідка родовищ корисних копалин» настільки зацікавила Антоніну, що вона не сумнівалася — влаштується за фахом. Закінчивши профільний виш у середині 80-х, одразу почала працювати.



Про роботу



За роки діяльності Антоніна Касьян разом із колегами відкривала багато родовищ. Її доробок нараховує близько 100 звітів з геолого-економічної оцінки запасів вуглеводнів. Пані Антоніна досліджувала родовища шельфів Чорного й Азовського морів. У 1996 році її призначили діючим експертом ДКЗ України.



У Burisma Group Антоніна Касьян працює з жовтня 2018 року. Раніше була провідним геофізиком групи підрахунку запасів в Полтавській ЕГДС (1983-2004 рр.). У 2004-2012 та 2013-2016 роках працювала начальником комплексно-інтерпретаційної партії та головним геологом у Полтавському управлінні геофізичних досліджень в свердловинах. 



У 2012-2013 році — у НВО «Імпульс-С» головним геофізиком, а з 2017 року по 2018-й на запрошення керівництва Міжнародного Хабу «Тутковський» займала посаду Генерального директора ТОВ «Тутковский Інтегровані Рішення».



Минулої осені пані Антоніна стала членом-кореспондентом Української нафтогазової академії секції «Геофізичні методи дослідження».



— Наша праця аналітична, тому жінки мають більше схильностей до неї. Потрібна витримка, увага та посидючість. Чоловікам сумістити ці риси складніше. Але не менш важливо мати досвід та детально вивчати певні території. Усі геофізики-інтерпретатори знають: необхідно мінімум п’ять років працювати в одному регіоні, аби вміти аналізувати дані й робити висновки.



Чи важко бути жінкою-геофізиком



Сьогодні Антоніна — один із кращих спеціалістів України в сфері обробки, узагальнення та інтерпретації геолого-геофізичного матеріалу як при пошуковому, так і експлуатаційному бурінні свердловин нафтогазових родовищ.



Антоніна Олександрівна здійснює переінтерпретацією геолого-геофізичних даних з їхньою подальшою інтерпретацією, складна праця вимагає використання сучасних технічних програм. Це дозволяє виділяти першочергові перспективні нафтогазоносні об’єкти, уточняти ресурсний потенціал родовищ, будувати геологічні та гідрогеологічні моделі родовищ. 



Пані Антоніна активно впроваджує на виробництві автоматизовані програмні комплекси для узагальнення й інтерпретації геолого-геофізичного матеріалу, побудови геологічних і петрофізичних моделей нафтогазових родовищ. Самостійно розробляє методики, які застосовують для підрахунку запасів, зокрема — статистичного аналізу геолого-геофізичних даних.



Вона є одним із провідних фахівців галузі, користується авторитетом і повагою колег. З задоволенням передає накопичений досвід молодому поколінню. Але, за словами Антоніни Олександрівни, досягти цього було вкрай важко.




Антоніна Касьян

Пані Антоніна згадує:



— Гендер впливає на роботу, яку історично вважають чоловічою. Можна навіть сказати, що я стала першим головним геологом геофізичної організації в Україні. Зазвичай «у полі» працюють чоловіки, польові умови-не для жінок, адже потребують тяжких фізичних навантажень. Жінок-геофізиків багато, а от керівників-жінок у цій галузі — одиниці.



На небезпечні та складні об’єкти жінок не заведено залучати. Чоловіки мужньо беруть на свої плечі виконання фізичних завдань. Але від складності професії лише цікавіше прямувати далі й розвиватися. Та як жартує пані Антоніна, все одно на підприємстві емоційніше за наради ще нічого не траплялося.



Жінка-геолог: чи легко опановувати «чоловічу професію»



Ольга Остапенко — начальниця відділу планування геолого-технологічних заходів «Укргазвидобування». У галузі вже давно — з 1996 року. За фахом влаштувалася майже одразу після завершення навчання в Івано-Франківському університеті нафти і газу.



— У будинку, де я виросла, проживала дівчина-геолог. Вона постійно розповідала цікаві історії з роботи, тож я закохалася у професію. З тієї пори бачила своє майбутнє, пов’язане лише з цією діяльністю. Це була дитяча мрія, яку я втілила в реальність.



Перший час працювати геологом було занадто складно. Чоловічий колектив сприймав Ольгу з усмішкою — не вірилось, що така тендітна жінка зможе працювати у складних умовах.




Ольга Остапенко

— Мені довелося йти «через терни» до слави. Було нелегко, скажу чесно. Після університету отримала направлення в «Полтавагазвидобування». І коли я приїхала, директор управління спершу не брав мене на роботу. Сказав, що жінка не взує чоботи й не піде в поле. Жінка сидітиме в офісі й «протиратиме» робоче місце. Я вирішила довести, що він помиляється. Мене перенаправили в «Харківгазвидобування», де я і зробила свою кар’єру.



Ольга Остапенко вважає, що в її успіху допомогли переваги, доступні лише жіночій статі:



— Жінки мислять інакше. Чоловіки планують по-іншому — вони дивляться масштабно й думають широко, в загальному плані. Жінка ж може все розкласти «по полицях», розрахувати й зробити більш детальний прогноз. У нас більше посидючості, бо ми — матері, господині, здатні розпланувати та виконати й чоловічу роботу.



Ольга Остапенко вірить: найближчим часом жінки теж будуть керувати на рівні з чоловіками. І обов’язково доведуть, що вони — не лише домогосподарки.


Ярослава ФОНІНА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка