Авторизация

Вісті з Полтави - Обличчя реформ(випуск #1): як працює децентралізація у Омельницькій ОТГ


Вісті з Полтави - Обличчя реформ(випуск #1): як працює децентралізація у Омельницькій ОТГ


Сьогодні активно працює реформа децентралізації, ініційована та підтримана Президентом України Петром Порошенком. Побачити її ефективність можна, оцінивши результати роботи об’єднаних територіальних громад Полтавщини. Серед ОТГ, які рухаються у напрямку розвитку, і Омельницька.


Децентралізація — одна з найефективніших реформ. Якщо раніше влада намагалася сконцентрувати повноваженням та ресурси в центрі, тепер їх передають на місця. 



Результати цього можна спостерігати на прикладі об’єднаних територіальних громад області. За короткий період, завдяки реформі децентралізації, ОТГ отримали можливості, які рухають їх до розвитку. Одними з перших плюси реформи відчули у Омельницькій громаді. 



Омельницька ОТГ об’єдналась у 2015 році. З того періоду і розпочалось активна робота над розвитком громади. До ОТГ ввійшли 20 населених пунктів, де проживають 5487 осіб.



Освіта — пріоритет для Омельницької ОТГ 



На території громади працюють 3 дошкільних навчальних заклади, які нині відвідують 342 учня. А також 3 загальноосвітніх навчальних заклади, де навчають 568 учнів. Тому, одним з пріоритетів став розвиток та удосконалення освітніх закладів громади. 



— В першу чергу ми спрямували всі сили та ресурси на відбудову шкіл та садочків ОТГ. Бачити щасливі обличчя дітей — це чи не найбільша радість. Можна з гордістю зазначити, що на сьогодні вже кожна школа приведена до ладу, — розповідає голова Омельницької ОТГ Олександра Шереметєва.




Олександра Шереметьєва


Світла сенсорна кімната у ІРЦ «Надія»

Серед новацій, які запроваджуються в ОТГ — створення повноцінного інклюзивно-ресурсного центру. Він працює на базі Демидівського ДНЗ. У відкритті закладу взяла участь Марина Порошенко. Цей ІРЦ відвідуватимуть 30 дітей з особливими освітніми потребами від 2 до 18 років. 17 із них — діти з ОТГ, решта — з інших громад. Тут є темна й світла сенсорні кімнати. ІРЦ також розширюватимуть: будуть кабінети психолога, логопеда і кабінет лікувальної фізкультури. 



Конкурси та програми — ще одна можливість для розвитку



Омельницька ОТГ є активним учасником різних конкурсів проектів, що проводяться в країні. Конкурсний проект GIZ щодо створення та функціонування центрів надання адміністративних послуг на територіях громад став для об’єднаної громади ще однією можливістю рухатись уперед. 



Тепер тут діє ЦНАП, який дозволяє без черг та зайвих бюрократичних процедур отримати потрібну довідку. Із 50 представлених у конкурсі проектів, Омельницька ОТГ потрапила до двадцятки кращих, а потім і до переможної дванадцятки.



У ЦНАПі працюють реєстратор із міграційної служби, кур’єр «військового столу». В перспективі планують залучити працівника Пенсійного фонду та архітектора. 



А при виконкомі Омельницької сільської ради почали функціонувати відділ соціального захисту населення, відділ культури та туризму, відділ освіти, а отже, й додалося нових робочих місць.



«Ми не збираємося зупинятися на досягнутому»



— Ми не збираємось зупинятись на досягнутому. Це далеко не вершина розвитку. Тому продовжуємо впроваджувати реформи. У цьому році плануємо відремонтувати повноцінно Демидівський ФАП. Своїми медзакладами ми повинні дати людям цілодобовий захисток в галузі охорони здоров’я. Дякуючи співпраці з районною та обласною владою, реформи впроваджуються активно та з позитивним результатом, — говорить Олександра Шереметєва



Як розповідає голова Омельницької ОТГ, завдяки впровадженим реформам вже скоро ОТГ та країна в цілому стануть прикладом для багатьох інших країн світу. 



— У мене дуже молода команда і я сподіваюсь, що вони в майбутньому консолідують свої сили, виберуть серед себе одного лідера, який продовжить ту справу, яку розпочала наша команда у 2015 році, — підсумовує Олександра Шереметьєва.


Прес-служба Полтавської ОДА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка