Авторизация

Вісті з Полтави - Голови об’єднаних махин — про співпрацю з філією ГПУ «Полтавагазвидобування»


Вісті з Полтави - Голови об’єднаних махин — про співпрацю з філією ГПУ «Полтавагазвидобування»

Директор ГПУ «Полтавагазвидобування» спілкується з головами полтавських громад

У Полтаві за круглим столом зібралися представники ГПУ «Полтавагазвидобування», голови ОТГ та громадські активісти. Говорили про шляхи покращення співпраці, соціальну відповідальність перед населенням і графік рентних платежів.


З 1 січня 2018 року нафтогазовидобувні компанії сплачують до місцевих бюджетів ренту — раніше вона надходила лише у Держбюджет. До обласного бюджету надходять 2%, до районного — також 2%, а до бюджетів сільських і селищних рад — 1%. Однак, якщо громада об’єднана, вона отримує більший прибуток — 3%.



На території Полтавщини видобувають газ державні та кілька приватних підприємств: АТ «Укргазвидобування», ДТЕК Нафтогаз, СП «Полтавська газонафтова компанія», Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед», Енерго-Сервісна Компанія «Еско-Північ» та інші. Разом вони принесли до бюджетів області понад 1 млрд гривень ренти.




Учасники круглого столу


У круглому столі взяли участь голови громад, представники нафтогазової сфери, журналісти і громадські активісти

— У 2018 році «Полтавагазвидобування» сплатило до місцевих бюджетів Полтавської області понад 500 млн грн. Ці кошти можуть спрямовувати на будівництво доріг, ремонт лікарень, шкіл, дитячих садочків та інші важливі проекти, — вважає директор ГПУ «Полтавагазвидобування» Євген Палєнка.




Голова Опішнянської ОТГ Микола Різник розповідає про плани розвитку громади

Так, із початку 2019 року надходження від ренти в Коломацькій ОТГ зросли з 1% до 3%. У січні ця сума склала 3 млн грн — на рік це потенційно 36 млн грн, якщо не зміняться темпи видобутку газу. Завдяки таким коштам громада зможе ремонтувати об’єкти соціальної сфери та дороги, купувати техніку, покращувати умови проживання населення.



— У нас значно покращились відносини з «Укргазвидобуванням» за останні кілька років. Ми налагодили спілкування і тепер розуміємо потреби одне одного. Їх підприємства допомагають не лише податками у вигляді ренти, а й спецтехнікою та коштами, — говорить голова Коломацької ОТГ Євген Почечун.




Голова Коломацької ОТГ Євген Почечун

Покращилась співпраця «Полтавагазвидобування» з населенням і в Сенчанській ОТГ. У 2018-му тут отримали ренту від видобутку вуглеводнів у розмірі майже 52 млн грн. Це — найбільший показник в Україні серед бюджетів об’єднаних громад.



— Більше 20 років у громаді не було коштів, щоб робити якісь проекти, ремонти, реконструкції. Звичайно, багато йде на це. Але також треба і бюджет розвитку робити, і вкладати в такі сфери, що нам колись від того піде плюс. Є ідея побудувати сонячну електростанцію, що дасть можливість нам всі витрати по електроенергії покрити повністю, — розповідає голова Сенчанської ОТГ Віктор Лисий.




Голова Сенчанської ОТГ Віктор Лисий

Це другий круглий стіл за участі голів ОТГ, ініційований АТ «Укргазвидобування». Такі зустрічі, зауважує Євген Паленка, стануть традиційними:



— Оскільки частина ренти сплачується до місцевих громад, ми стаємо справжніми партнерами. У нас є один спільний інтерес — це збільшення видобутку газу на теренах Полтавщини. З кожним кубічним метром газу, який видобуває ГПУ «Полтавагазвидобування», Полтавська область отримує більше коштів для вирішення соціальних питань людей. Я дуже радий цьому.



Нагадаємо, видобуток АТ «Укргазвидобування» за 2018 рік сягнув 15,496 млрд кубометрів природного газу. Це рекордний показник річного видобутку за останні 25 років.


Євгенія СЕМЕНЧЕНКО

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка