Авторизация

Вісті з Полтави - Як вони боролися за зміни. Історії героїв Небесної Сотні з Полтавщини


Вісті з Полтави - Як вони боролися за зміни. Історії героїв Небесної Сотні з Полтавщини

Події Революції Гідності

Щороку 20 лютого — день, коли вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні, а також згадують дні Революції гідності. На Майдані вбили сотні людей з усієї країни, серед яких і жителі Полтавщини. Вони отримали звання Героїв України посмертно та лишились у пам’яті рідних навіки. 


«Небесна Сотня» — збірна назва протестувальників, які загинули на Майдані у грудні 2013 — лютому 2014. Найбільше жертв було 20 лютого. Попрощалися з загиблими наступного Дня на Майдані. Там їх і назвали «Небесною Сотнею». Під час прощання лунала пісня «Плине кача...». 



Сутичка у Маріїнському парку та постріл впритул — про кременчужанина Ігоря Сердюка




Ігор Сердюк

Ігор Сердюк — кременчуцький підприємець, який з перших днів протестів їздив у Київ. Він вступив до самооборони, був знаменоносцем 9 сотні. Майже два місяці пробув на Майдані. Час від часу повертався додому, щоб побачитися з дружиною та донькою.



18 лютого 2014 року — останній день його життя. Цього дня відбувся жорстокий розгін мирної демонстрації в Маріїнському парку. По беззбройних людях відкрили вогонь, декількох демонстрантів забили на смерть, а десятки отримали поранення. 



Ігор Сердюк та його побратими по сотні відступили на ріг вулиці Інститутської і Кріпосного провулку. Там почали будувати барикаду, незважаючи на постріли, кров та сирени десятків машин «швидкої». На них пішли в атаку силові підрозділи режиму Януковича, і тоді беззбройні бійці самооборони зустріли їх обличчям до обличчя. Ігор був у першому ряду. Постріл з обрізу впритул... Куля увійшла в перенісся.



В рідному Кременчуці Ігор залишив свій бізнес, захоплення дайвінгом та родину: дружину з маленькою донькою. Посмертно отримав звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» та медаль «За жертовність і любов до України». 



Андрій Черненко — інженер-технолог, який загинув від кулі снайпера




Андрій Черненко

Андрій із села Слободо-Петрівка Гребінківського району, де зараз мешкають його батьки та брати. За освітою інженер-технолог, працював автоелектриком на станції технічного обслуговування в Києві. Пізніше — у посольстві України в Нідерландах. 



Загинув 18 лютого від кулі снайпера. Його доставили з Будинку профспілок до лікарні з проникаючим вогнепальним пораненням. Посмертно отримав звання Герой України, орден «Золота Зірка» та медаль «За жертовність і любов до України». Залишилися дружина та семимісячна, на той момент, донька Яна. Похований герой у селі Слободо-Петрівка. 



Нагадаємо, що 20 лютого під час Революції Гідності у Києві на Інститутській вулиці силові підрозділи режиму Януковича розстрілювали протестувальників. За день було до ста жертв, їх назвали «Небесною Сотнею». Цей день став переламним у ході подій Революції. 


Прес-служба Полтавської ОДА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка