Авторизация

Вісті з Полтави - У Коломацькій ОТГ проложили відкритий аукціон на лево оренди земель


Вісті з Полтави - У Коломацькій ОТГ проложили відкритий аукціон на лево оренди земель

Ціна ділянки на аукціоні зросла втричі

5,5 га сільськогосподарських земель комунальної власності у Василівці Коломацької ОТГ відтепер будуть щорічно поповнювати бюджет громади на 74,66 тис. грн.


Коломацька громада — перша в області серед ОТГ провела аукціон на оренду землі. За умовами аукціону, земельна ділянка у 5,5 га перейшла в оренду без зміни призначення, тобто для сільськогосподарського використання. У торгах взяли участь п’ять агропідприємств: місцеві та з інших регіонів.



Початкова ціна ділянки становила 26 тис. грн. У ході торгів її підвищили втричі — до 74,66 тис. грн. Саме таку суму сплачуватиме до місцевого бюджету протягом 10 років переможець торгів агрохолдинг «Агроцентр Плюс» із Дніпра.




В аукціоні взяли участь п'ять агрофірм

На цьому в громаді зупинятися не збираються. 



— Поки що ми займаємся передачею землі з державної в комунальну власність. Але згодом будуть ще аукціони, десь під кінець року, — говорить землевпорядник, депутат Коломацької сільради Тетяна Шаповал.



Розраховує на наповнення бюджету орендними надходженнями й голова ОТГ Євген Почечун:



— Сільськогосподарські землі треба використовувати за призначенням. Земля повинна працювати, а не простоювати. Кошти, що надходять з оренди до бюджету зайвими для громади не будуть.



Коломацька ОТГ — перша з об’єднаних територіальних громад Полтавщини, яка скористалася правом на аукціон земель.



— Таких випадків ще не було. Це перша об’єднана територіальна громада, яка виставила земельну ділянку на торги та провела аукціон. Плюс аукціону в тому, що кошти від оренди землі в повному обсязі йдуть до бюджету громади. У випадку приватної власності на землю до бюджету потрапляє лише податок у вигляді відсотку від її вартості. Громадам вигідна саме оренда, адже вона дає в десятки разів більше коштів. Роздаючи землі у приватну власність, громади втрачають важливий ресурс для наповнення бюджетів, — зазначає начальник ГУ Держгеокадастру у Полтавській області Вадим Чувпило.


Прес-служба Коломацької ОТГ

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка