Авторизация

Вісті з Полтави - Конкурс на запровадження електронного квитка у Полтаві виграло підприємство з Дніпра


Вісті з Полтави - Конкурс на запровадження електронного квитка у Полтаві виграло підприємство з Дніпра

Стаціонарний та портативний валідатори | Фото Миколи Лисогора

Конкурсний комітет обрав підприємство «Укр-Спец-Софт», яке запровадить у громадському транспорті Полтави систему електронного квитка


Сьогодні у Полтаві відбулося засідання конкурсного комітету з впровадження системи електронного квитка у сфері пасажирських перевезень. Приватне підприємство «Укр-Спец-Софт» із Дніпра стало єдиним, хто подав документи на конкурс. Члени конкурсного комітету більшістю голосів прийняли рішення визнати це підприємство переможцем. Є 10 днів на оскарження рішення конкурсного комітету. Після цього з «Укр-Спец-Софт» підпишуть договір на запровадження в транспорті міста автоматизованої системи обліку оплати проїзду.



Спершу валідаторами (терміналами, через які відбуватиметься оплата проїзду) планують обладнати комунальні тролейбуси й автобуси, потім — приватний транспорт. Як заявили представники компанії «Укр-Спец-Софт», максимальний термін встановлення обладнання і запуску системи — до 6 місяців. Вони планують зробити це швидше — за 2-3 місяці.







Євген Кривенко та Олег Терлецький — представники «Укр-Спец-Софт»

Коротко опишемо, як у майбутньому виглядатиме плата за проїзд у транспорті Полтави.



Валідатори будуть двох типів: мобільні (схожий на банківський термінал) та стаціонарний. Мобільний валідатор буде в руках кондуктора, а стаціонарний — прикріплений до поручня в салоні транспорту. Заходячи в автобус чи тролейбус, пасажир зможе або одразу заплатити за проїзд через стаціонарний валідатор, або чекатиме, коли до нього підійде кондуктор із мобільним терміналом.




Транспортні картки з різних міст України

Оплачувати проїзд також можна декількома способами



Транспортною карткою. Ви купуєте електронну карту у спеціальному відділі, які планують поставити у 4-х поки не визначених місцях. Поповнюєте її через електронних гаманець, або банківський термінал на яку завгодно суму. Під час проїзду картку прикладаєте до валідатора, який видає вам квиток.



Банківською карткою. Стандартні валідатори приймають тільки банківські картки безконтактної оплати. Це карти типу Visa payWave чи MasterCard PayPass.



Готівкою. Якщо так трапилося, що у пасажира немає транспортної й банківської карти або на них немає грошей, він може купити транспортну картку у салоні автобуса чи тролейбуса. Якщо пасажир не бажає окремо купувати картку, він може заплатити кондуктору або водію за один проїзд. Той, у свою чергу, прикладе службову картку до мобільного терміналу і видасть роздрукований квиток пасажиру.



Телефоном. Той, хто має смартфон з чіпом NFC, може завантажити відповідний мобільний додаток і оплачувати, підносячи телефон до валідатора.




Результат роботи валідатора

Для пільговиків передбачена персоналізована соціальна картка. На ній буде певна сума грошей, яку перерахують із міського бюджету. Заступник мера Олексій Чепурко говорить, що зараз підраховують кількість пільговиків і потім визначать потрібну кількість карток і суму їх поповнень. У планах створити карту полтавця, яку пільговики зможуть використовувати у транспорті, лікарні, в їдальнях шкіл тощо.



Валідатори у транспорт Полтави «Укр-Спец-Софт» поставить власним коштом. Підприємство одержуватиме за свої послуги 10% від суми кожної поїздки. Тобто, якщо квиток в автобусі буде коштувати 5 грн, то 50 копійок у перевізника забере «Укр-Спец-Софт». Розмір комісії був предметом змагання на конкурсі, але, оскільки подався один конкурсант, вибрали переможця із максимальною пропозицією.



Олексій Чепурко повідомив, що договір із ПП «Укр-Спец-Софт» укладуть приблизно на 10 років.



Про деталі запровадження електронного квитка у Полтаві читайте у наступних публікаціях.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?