Авторизация

Вісті з Полтави - Сільські голови 147-го округу вирішували земельні питання з народним депутатом та керівництвом Держгеокадастру


Вісті з Полтави - Сільські голови 147-го округу вирішували земельні питання з народним депутатом та керівництвом Держгеокадастру


За ініціативи народного депутата від 147-го округу Олега Кулініча у Миргороді у вівторок відбулася нарада представників місцевого самоврядування з п’яти районів Полтавщини


Мова йде про представників Миргородського, Зіньківського, Диканського, Решетилівського та Шишацького районів. На зустрічі обговорили проблемні питання у земельній сфері.



— Майже 200 чоловік, а це сільські та міські голови, представники районної влади та голови ОТГ, землевпорядники, мали можливість почути відповіді на найбільш гострі запитання в земельній сфері, з якими і місцева влада, і люди щодня стикаються на місцях. Для цього я запросив приєднатися до нашого заходу директора Департаменту землеустрою, використання та охорони земель Держгеокадастру Олександра Краснолуцького та керівника управління Держгеокадастру в Полтавській області Вадима Чувпила, щоб у сільських голів була можливість задати свої питання безпосередньо представникам відомства, яке відповідає в Україні за земельну сферу, — повідомив депутат на своїй сторінці у соцмережі Facebook.



Окрім земельних питань, які виникали у кожній місцевій громаді, велика частина наради була присвячена нормам закону про консолідацію земель, який вступив в силу з січня і містить багато нововведень.



— Найбільше досягнення у 2018 році — те, що нам вдалося прийняти закон, який нарешті вирішує питання колективної власності на землю. Таких земель в масштабах України приблизно 1,5 млн га і до прийняття закону ніхто не знав, що саме з ними робити. 1 січня цього року закон вже набрав чинності. Закон великий, складний, в ньому є багато блоків питань. Тут і передача земель колективної власності територіальним громадам, і питання «шахматки», яка є майже на кожному полі, і питання емфітевзису. Сьогодні щодо положень цього Закону виникає багато питань і у органів місцевого самоврядування, і у орендарів. Саме тому, в тому числі, ми і організували цю нараду, щоб сільські голови мали змогу поспілкуватися з тими, хто приймав участь у створенні законопроекту, і отримати відповіді щодо механізму його реалізації, — пояснив ініціатор і співавтор зазначеного закону Олег Кулініч.




Олег Кулініч







Депутат також додав, що якби Верховна Рада прийняла один з ініційованих ним раніше законопроектів № 4355 або № 7118-1, то більшості проблемних питань, озвучених на нараді представниками місцевого самоврядування, просто б не виникало, адже землями за межами населених пунктів самостійно розпоряджалися б саме громади.



— Чим більше буде таких зустрічей, де представники місцевої влади можуть задати свої питання і отримати на них відповіді від влади, тим краще. Тим швидше ми рухатимемося до їх вирішення. Сільські ради не повинні жити у інформаційному вакуумі, а повинні отримувати всю інформацію і знати, як реалізовувати законодавчі норми на практиці, — зазначив депутат Олег Кулініч, який є головою земельного підкомітету Аграрного комітету ВРУ.



Зі слів народного депутата, такі зустрічі доводять свою ефективність і наступна така нарада може відбутися у травні.


Олексій КОРЖ

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка