Авторизация

Вісті з Полтави - Як збиратимуть сміття: спеціальні системи збору відходів замість «радянських» сміттєпроводів


Вісті з Полтави - Як збиратимуть сміття: спеціальні системи збору відходів замість «радянських» сміттєпроводів

При новому будівництві багатоповерхівок радянські сміттєпроводи не проектуватимуть

При новому будівництві багатоповерхівок радянські сміттєпроводи не проектуватимуть. А для підземного та вакуумного збору сміття створюватимуть спеціальні системи. Такі пункти прописані у нових Державних будівельних нормах (далі ДБН). У Департаменті будівництва ПОДА прокоментували зміни, які вступили в дію минулого року.


У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ унормували проектування систем підземного та вакуумного збору сміття. А також скасували радянську норму про будівництво сміттєпроводів у багатоповерхівках. Заступник міністра Мінрегіону Лев Парцхаладзе стверджує, що завдяки цьому «в Україні запрацює цивілізована система сортування сміття». 



Збирання сміття за новими нормами




ДБН збирання сміття

Одна з проблем погіршення екологічного стану країни — сміття. До цього часу збирання побутових відходів було погано унормованим в України, доки у Європі на ньому заробляли кошти та опікувалися екологією.



За новими Державними будівельними нормами (Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій»), з 1 вересня 2018-го проектуватимуть системи підземного та вакуумного збору сміття. Такі способи збору відходів успішно працюють у Швеції, Австрії та Норвегії. Систематизований збір сміття в нашій державі сприятиме як чистоті та його сортуванню, так і покращенню екологічної ситуації. 




Валерій Головко

— Якщо до цього часу сортування сміття було «за бажанням», то зараз воно стало обов’язковим для всіх: об’єднаних громад, сіл та міст. Звичайно все і одразу не вийде, але поступово треба покращити ситуацію зі сміттям не тільки на рівні регіонів, а в країні в цілому, — говорить голова Полтавської ОДА Валерій Головко.



Що таке підземний та вакуумний способи збору сміття, і яка від цього користь?



Підземний метод збору сміття — безпечний, гігієнічний та естетичний. Відходи розміщуються не на вулицях, а у спеціальних контейнерах під землею. Він сприяє сортуванню та роздільному збору сміття.



Вакуумний — збір сміття, який застосовується у житлових будинках. Це сучасна заміна старих і негігієнічних радянських сміттєпроводів.



Такі способи збору сміття сприятимуть: по-перше, його сортуванню, а по-друге — покращенню екологічного стану. Також це вирішить питання чистоти на вулицях міст, ОТГ, сіл та селищ. 



У більшості європейських країн уже давно заборонені сміттєпроводи у багатоповерхівках. Адже вони несуть антисанітарію у під’їздах, спричиняють ризик пожеж.




ДБН проектування сміттєпроводів

Наземний спосіб збирання сміття 



Директор Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ ПОДА Тимофій Голбан розповідає, що за новими ДБН визначені відстані проектування майданчиків для сміттєвих баків коло житлових будинків. 



— Там враховані всі нюанси, які підходять і для жителів, і для служб, які потім збиратимуть відходи, — говорить директор Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ ПОДА Тимофій Голбан.




Тимофій Голбан

Наземні майданчики проектуватимуть не з підвітряного боку, і не на протягах. Кожний бак матиме відповідний колір або напис. Відстань від вікон житлових будинків має бути не менше 20 метрів.



Нагадаємо, у січні керівництво Полтавської ОДА провело засідання щодо екологічного стану в області та вирішення проблеми полігонів сміття, появи стихійних сміттєзвалищ.


Прес-служба Полтавської ОДА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка