Авторизация

Вісті з Полтави - У Полтавській ОДА обговорили розвиток інклюзивної освіти, соцзабезпечення населення та підключення до інтернету важливих об’єктів


Вісті з Полтави - У Полтавській ОДА обговорили розвиток інклюзивної освіти, соцзабезпечення населення та підключення до інтернету важливих об’єктів

Валерій Головко

Сьогодні на апаратній нараді підсумували розвиток інклюзії в області, виконання обласної програми соцзабезпечення. Також обговорили підключення інтернет послуг до соціально значущих місць в районах.


Інклюзія — важлива складова освітньої реформи



Населення Полтавщини віком до 18 років складає 234 тис., із них 36 тис. — діти з особливими освітніми потребами. 1,5 тис. з них навчаються у спеціальних інтернатах, 1200 на індивідуальній формі, 401 у спеціальних школах Полтави, 141 у спеціальних класах Горішніх Плавнів. 



— Ми сьогодні формуємо нові підходи нації до дітей з особливими освітніми потребами: це чутливість, любов, терпимість. І наша мета — соціалізація дітей до нормального життя. Я вважаю, що школа не має права на існування, якщо там відсутня хоча б ресурсна кімната. Архітектурна доступність — це лише частина, але й тут погана статистика по Україні: всього 4% об’єктів відповідають потребам, — наголосив голова Полтавської ОДА Валерій Головко.




Учасники наради

Щоб дитина почувалася комфортно, потрібно забезпечити належні умови. Одна із найважливіших складових — створення освітнього простору інклюзивної школи. Зокрема, обладнання ресурсних кімнат. Наразі по області вже є 19 таких кімнат. Вони необхідні, щоб дитина могла адаптуватися до життя у суспільстві, здобути потрібні навички, отримати психологічне розвантаження.



У 80% закладів освіти області створили умови безперешкодного доступу. Доступність — це не лише пандуси та вбиральні, а спеціально обладнані класні кімнати, забезпечене пересування закладом. У порівнянні з 2016 роком, на 2,5 рази зросла кількість обласних коштів для інклюзії в освіті. 



На Полтавщині також продовжують роботу зі створення інклюзивно-ресурсних центрів. У результаті їх кількість досягне 32, лишилось створити ще 12. Для забезпечення потреб дітей у віддалених районах, потрібно закупити мобільні інклюзивно-ресурсні центри.




Олена Харченко

— Кількість закладів дошкільної освіти, де є інклюзивна форма навчання, збільшилась у чотири рази. У загальній середній освіті також позитивна тенденція: 2016-го мали 107 закладів, сьогодні — 192. Також 548 дітей вийшли на навчання у загальноосвітні школи, де є всі необхідні умови. У закладах професійно-технічної освіти, вищої освіти забезпечена неперервність навчання. Тобто дитина, закінчивши загальноосвітній заклад, може вступити й отримати бажану професію, — прокоментувала директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко. 



Цьогоріч на обласну Комплексну програму соцзахисту та соцзабезпечення населення спрямують 33 млн грн



На Полтавщині успішно реалізують обласну Комплексну програму із соцзахисту. Минулоріч на неї виділили 25 млн грн, цьогоріч — 33 млн грн. 



Її проводять за 28 напрямками. Зокрема, це підтримка сімей загиблих учасників АТО та учасників ліквідації ЧАЕС, санаторно-курортне оздоровлення сімей воїнів АТО та воїнів-інтернаціоналістів, сімейна реабілітація військовослужбовців із родинами, виплати компенсації за путівки у санаторії.




Роман Товстий

— Проводиться сімейна реабілітація більше чотирьох тисяч військовослужбовців із родинами. Щодо підтримки учасників ліквідації ЧАЕС, минулоріч виділили 7 мільйонів гривень, зараз — більше 10. Проводимо й виплати додаткової компенсації за путівки у санаторії області — вже виплатили її 245 чорнобильцям, — розповів заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий.



На місцях також підтримують обласну програму, деякі навіть розширюють її. У районах є і соціальне таксі. Лишилося лише шість районів, які в подальшому його придбають.



Обласні заклади 100% підключені до мережі Інтернет



На Полтавщині триває підключення інтернет послуг до соціально значущих місць в районах. Так, на кінець 2018 року загалом вже 66,1% об’єкт під’єднані до мережі. 



— Обласні заклади 100% підключені до швидкісного інтернету. Лідери — Полтавський та Машівський райони. Непогана ситуація і на Карлівщині, Гадяччині та Шишаччині, — поділився начальник Управління інфраструктури Полтавської ОДА Сергій Марчишинець.




Сергій Марчишинець

Для 100% підключення всіх об’єктів області планують зустрітися з провайдерами. Вони прорахують вартість робіт, і місцеве самоврядування продовжить роботу із цього напрямку.


Прес-служба Полтавської ОДА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?