Авторизация

Вісті з Полтави - Прокуратура сквозь суд розриває договори оренди в освітніх закладах Полтави


Вісті з Полтави - Прокуратура сквозь суд розриває договори оренди в освітніх закладах Полтави

Полтавське вище міжрегіональне професійне училище | Фото: Андрій Буряк

Господарський суд задовольнив вимогу прокуратури — розірвати договір оренди приміщень між ПТУ та «Укртелекомом»


Прокуратура Полтавської області через суд довела незаконність передачі в оренду приміщень Державного навчального закладу «Полтавське вище міжрегіональне професійне училище» (колишнє ПТУ № 23) площею понад 95 кв.м та вартістю майже 900 тис. грн. Про це повідомили у прес-службі прокуратури області.



Прокуратура встановила, що Фонд державного майна України по Полтавській області надав в оренду ПАТ «Укртелеком» для розміщення телекомунікацій частину приміщень училища, що на вул. Маршала Бірюзова, 64а.



Аргумент прокуратури — Закон України «Про освіту» забороняє передачу в оренду об’єктів освіти, оскільки ці площі мають слугувати тільки освітнім цілям.



Господарський суд Полтавської області 17 січня задовольнив вимоги прокуратури у повному обсязі і зобов’язав «Укртелеком» звільнити приміщення училища та повернути його у розпорядження держави (Міністерства освіти).



Позиція Фонду держмайна



У Регіональному відділенні Фонду державного майна України по Полтавській області так прокоментували це рішення:



— Так відбувається не лише у Полтаві та області, але й по всій Україні. Новий закон «Про освіту» говорить, що будь-яка оренда приміщень навчальних закладів стала неможливою. Стаття 80 закону це чітко забороняє. Однак законодавці, захищаючи права дітей, водночас створили ситуацію, коли можна поставити під сумнів буфети, спортивні зали, канцтовари, навіть послуги принтерів. До того ж тепер навчальні заклади втратили право на 50% коштів від оренди (ще 50% надходить до держбюджету). Однак закон є, прокуратура діє в його межах, тому Фонд має розривати такі договори.



До цього можна додати, що у 2018 році профільний Комітет парламенту підготував зміни до закону «Про освіту», що дозволяють здавати приміщення навчальних закладів в оренду з метою науково-методичного супроводу освітнього процесу.



Нові зміни до Закону України «Про освіту»



А 16 січня 2019 року Президент України підписав закон «Про внесення змін до статті 80 Закону України «Про освіту» щодо забезпечення освітнього процесу належними умовами для праці та здобуття освіти». Закон прокоментував перший заступник голови парламентського Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський на своїй сторінці у Facebook:



— Причиною термінового внесення цього законопроекту виступили наступні обставини:



Так, починаючи з січня 2018 року Регіональні відділення Фонду державного майна України по всій території України посилаючись на приписи частини 4 статті 80 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. почали відмовляти суб’єктам підприємницької діяльності в укладенні і переукладенні договорів оренди для розміщення на території навчальних закладів — закладів громадського харчування (їдалень, буфетів) та інших важливих соціально-побутових об’єктів, вказуючи причину відмови: «мета використання об’єкту оренди — не відповідає освітньому призначенню». 



Внаслідок цього суб’єктам підприємницької діяльності, які надавали на території вищих навчальних закладів послуги з громадського харчування, відмовлено в укладенні або в продовженні дії договорів оренди, що позбавило працівників та студентів вищих навчальних закладів можливості харчуватися на території навчального закладу...



В той же час, слід зазначити, що відповідно до технологічних вимог щодо забезпечення започаткування та провадження освітньої діяльності у сфері вищої освіти, передбачено наявність у вищому навчальному закладі соціально-побутової інфраструктури, в тому числі пунктів харчування.



І, нарешті, це питання остаточно вирішене! Тепер наші заклади вищої освіти віднині будуть звільнені від невиправданого тиску з боку окремих відділень Фонду державного майна України та місцевих прокуратур, а студенти отримають можливість харчування в університетських їдальнях.



Однак, як бачимо, зміни щодо законності їдалень та буфетів не стосуються нашого випадку — «Укртелеком» має звільнити площі училища.



Нагадаємо, у лютому 2018 року Господарський суд задовольнив позов прокуратури і визнав недійсним договір оренди приміщення Електрорадіотехнічного ліцею на вул. Європейській, 9, в якому розмістився магазин Vodafone.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка