Авторизация

ВІЛ під контролем: понад 100 тисяч українців живуть повноцінним життям

ВІЛ під контролем: понад 100 тисяч українців живуть повноцінним життям
Ці люди досягли невизначуваного рівня вірусного навантаження, а отже можуть жити повноцінним життям: народжувати здорових дітей та не передавати вірус іншим.
Станом на червень 2019 року майже 95% пацієнтів, що приймають антиретровірусну терапію (АРТ) мають невизначуваний рівень вірусного навантаження. Це 101 483 людей, які живуть з ВІЛ в Україні.
У порівнянні з 2015 роком кількість виявлених ВІЛ-позитивних людей, які приймають АРТ, збільшилась майже вдвічі: з 60 000 до 107 000. При цьому ще більший відсоток з них досяг невизначуваного рівня вірусного навантаження.
Невизначуваний рівень вірусного навантаження — це стан ВІЛ-позитивної людини, при якому кількість вірусних часток у крові є нижчим за поріг чутливості тестів до вірусу — менше 40 РНК копій в 1 мілілітрі крові. Світові
дослідження довели, що невизначуваний рівень вірусного навантаження зупиняє руйнацію імунної системи людини та зараження ВІЛ, адже кількість вірусу в крові інфікованої людини є недостатньо для передачі вірусу іншій людині. Якщо невизначуваний рівень зберігатиметься протягом 6 місяців, від такої людини практично неможливо буде заразитися ВІЛ статевим шляхом.
Досягнути рівня невизначуваного вірусного навантаження або так званої формули U = U (англ. undetectable = untransmittable — не визначається = не передається) можливо лише за умови щоденного прийому АРТ.
Важливо пам’ятати — АРТ-препарати не здатні вилікувати ВІЛ та вивести вірус з організму, але вони ефективно контролюють ВІЛ — перешкоджають розмноженню вірусу.
Лікарі наголошують, що навіть при досягненні цього стану припиняти терапію категорично заборонено — без щоденного пригнічення вірусу ліками, він знову почне розмножуватись в організмі людини та здобуде стійкість до препаратів попередньої схеми лікування, які приймав пацієнт.
Невизначуваний рівень вірусного навантаження — один з трьох маркерів глобальної стратегії 90-90-90 для подолання ВІЛ/СНІДу в світі до 2030 року. Суть стратегії полягає в тому, що 90% усіх ВІЛ-позитивних людей мають знати про свій діагноз; 90% з них прийматимуть ліки — антиретровірусну терапію і у 90% з тих, хто приймає АРТ, рівень вірусного навантаження має бути невизначуваним.
Більш детально дізнатися про формулу U = U та отримати можна відповіді на важливі питання про невизначуваний рівень вірусного навантаження можна тут.
Джерело: phc.org.ua
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?