Авторизация

В Україні 90% пацієнтів з віл на замісній підтримувальній терапії отримують лікування


В Україні 90% пацієнтів з віл на замісній підтримувальній терапії отримують лікування
Станом на 1 червня 2019 р. в Україні охоплено антиретровірусною терапією (АРТ) понад 90% ВІЛ-позитивних пацієнтів, які отримують замісну підтримувальну терапію (ЗПТ).


Участь людей, які живуть з ВІЛ, у програмі ЗПТ значно підвищує їхню прихильність до АРТ і сприяє кращому охопленню терапією людей, які вживають наркотики ін’єкційно. Для прикладу, відповідно до результатів останніх біоповедінкових досліджень серед ключових груп, лише 38% ВІЛ-позитивних людей, які вживають наркотики ін’єкційно, отримують АРТ. У програмах ЗПТ таких осіб 90,6%.



Нині 13 регіонів України мають охоплення лікуванням пацієнтів ЗПТ з ВІЛ-інфекцією більше 90%, дев’ять регіонів мають охоплення більше 80% і три регіони — менше 80%. В окремих регіонах, як-от м. Київ, Одеська та Харківська області, понад 98% пацієнтів ЗПТ охоплено АРТ.



У 2016 р. Україна приєдналася до ініціативи Fast-Track Cities, мета якої — до 2030 р. остаточно побороти СНІД шляхом активної протидії епідемії у великих містах, де мешкає майже 70% всіх ЛЖВ.



Для цього вже до 2020 р. за рахунок упровадження прогресивних підходів до профілактики ВІЛ, доступу до лікування, підтримки пацієнтів та інформування населення мають бути виконані цілі «90-90-90»: 90% людей, які живуть із ВІЛ, повинні знати про свій ВІЛ-статус; 90% людей, які знають про свій позитивний ВІЛ-статус, мають отримувати відповідне лікування; 90% людей, які лікуються, повинні мати вірусне навантаження, що не визначається.
Джерело: phc.org.ua

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?